Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

  Πράσινο φως ΣτΕ για «Καλλικράτη»
  με τον φόβο ακύρωσης των εκλογών
Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Επειτα από μια αναβολή, εξαιτίας της καθυστέρησης του Δημοσίου να αποστείλει στοιχεία, γεγονός που επισημάνθηκε και από τον πρόεδρο του δικαστηρίου, συζητήθηκαν, χθες, στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι προσφυγές δήμων και κοινοτήτων κατά του «Καλλικράτη».
Οι εισηγήσεις ανάβουν το «πράσινο φως» για την εφαρμογή του νόμου Ραγκούση (3258/2010), καθώς αποφαίνονται ότι δεν υπάρχουν συνταγματικά προβλήματα.
Από την πλευρά του, ο δικηγόρος του Δημοσίου επιστράτευσε ως επιχείρημα ότι τυχόν ακύρωση του νόμου θα οδηγήσει και σε ακύρωση των δημοτικών εκλογών και υπεραμύνθηκε του «Καλλικράτη», τονίζοντας ότι οι συνενώσεις έγιναν με ισόρροπες κατανομές εντός των νομών, χωρίς να διασπάται η εδαφική συνέχεια των ΟΤΑ.
Στον αντίποδα των θέσεών του κινήθηκαν οι δικηγόροι των δήμων και κοινοτήτων, οι οποίοι ζήτησαν να κηρυχθεί ανίσχυρος ο νόμος ως αντίθετος στο Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ. Υποστήριξαν ότι οι ρυθμίσεις του δημιουργούν μια εξαιρετικά ευρεία διοικητική μονάδα που καταργεί τη διάκριση μεταξύ των κατοχυρωμένων βαθμών αυτοδιοίκησης. Οι συνενώσεις δεν έγιναν με τα κριτήρια που προβλέπουν οι συνταγματικές διατάξεις (άρθρο 101) και οδηγούν στην υποβάθμιση των περιοχών.
Το βασικό επιχείρημα των εισηγητών Ν. Μαρκουλάκη και Παναγιώτας Καρλή είναι ότι οι νέες νομοθετικές διατάξεις που αλλάζουν τον διοικητικό χάρτη της χώρας είναι συμβατές με το άρθρο 102 του Συντάγματος, το οποίο επιτρέπει ακόμη και την ευρεία συνένωση των ΟΤΑ στο πλαίσιο ανασυγκρότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δέχονται, δηλαδή, ότι ο νομοθέτης μπορεί να προβλέψει την κατάργηση, ακόμη και σε ευρύτατη έκταση, πρωτοβάθμιων ΟΤΑ, με συνένωση ή συγχώνευσή τους σε μεγαλύτερους οργανισμούς. Μπορεί, επίσης, να αναθέσει στους οργανισμούς αυτούς τη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων, βάσει τοπικών δεδομένων και κριτηρίων, τα οποία συναρτώνται με τις γεωοικονομικές, κοινωνικές και συγκοινωνιακές συνθήκες των περιοχών.
Ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ Σωτ. Ρίζος ζήτησε και από τις δύο πλευρές -προσφεύγοντες και Δημόσιο- να καταθέσουν υπόμνημα που να απαντά στο ερώτημα εάν οι μεταρρυθμίσεις υπαγορεύθηκαν με οικονομικά κριτήρια, ενώ τόνισε ότι οι αιτιολογικές εκθέσεις δεν βασίζονται σε εμπειρικά δεδομένα και δεν είναι επαρκώς θεμελιωμένες.
http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=20/10/2010&id=215298

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου