112.552 νέοι ψηφοφόροι στις κάλπες
«Μικρός πρωθυπουργός»
ο περιφερειάρχης Αττικής των 2.781.885 εκλογέων
Το σύνολο των ελλήνων πολιτών οι οποίοι καλούνται στις κάλπες των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών στις 7 Νοεμβρίου, όπως προκύπτει από την τελευταία αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων, είναι 9.809.177 άτομα, εκ των οποίων τα 5.062.218 είναι γυναίκες και 4.746.959 είναι άνδρες. Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση θα ψηφίσουν για πρώτη φορά 112.552 νέοι ψηφοφόροι, εκ των οποίων οι 54.662 είναι γυναίκες και οι 57.890 άνδρες. Οι αλλοδαποί και οι ομογενείς που έχουν γραφτεί στους εκλογικούς καταλόγους, εκφράζοντας την πρόθεσή τους να ψηφίσουν στις προσεχείς εκλογές, ανέρχονται σε 12.583, εκ των οποίων οι 9.559 είναι άνδρες και 3.024 γυναίκες. Σε καμία περίπτωση βεβαίως οι μετανάστες δεν μπορούν να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας.
Ενδεικτικό όμως των αλλαγών στον εκλογικό χάρτη που επέφερε ο «Καλλικράτης» είναι ότι ο περιφερειάρχης Αττικής θα εκλεγεί από 2.781.885 ψηφοφόρους, γεγονός που δικαίως τον αναγορεύει ως έναν «μικρό πρωθυπουργό» της χώρας. Με τον νέο διοικητικό χάρτη, εκτός από τους περιφερειάρχες, ισχυροποιούνται και οι νέες δημοτικές αρχές. Ετσι, για παράδειγμα, ο δήμαρχος Αθηναίων εκλέγεται από 485.788 ψηφοφόρους, αλλά από τον ίδιο αριθμό ψηφοφόρων εκλέγονται και ορισμένοι δημοτικοί σύμβουλοι, υπερβαίνοντας κατά πολύ τον αριθμό των ψηφοφόρων που ψηφίζουν για την ανάδειξη των βουλευτών της Α΄ Αθηνών. Η ίδια σχεδόν εικόνα παρατηρείται σε έξι ακόμη μεγάλους δήμους της χώρας (Πάτρα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Περιστέρι, Ηράκλειο Κρήτης)
Από τους νέους εκλογείς οι περισσότεροι, όπως είναι φυσικό, θα ψηφίσουν στην Αττική. Ο αριθμός τους στο σύνολο του Λεκανοπεδίου είναι 25.893 άτομα, εκ των οποίων οι 4.028 θα ψηφίσουν στον Δήμο Αθηναίων και οι 1.923 στον Δήμο Πειραιά. Ο αριθμός των νέων ψηφοφόρων υπερβαίνει κατά πολύ τον αριθμό των μεταναστών που θα ψηφίσουν στα αστικά κέντρα. Ετσι, ο αριθμός των αλλοδαπών και των ομογενών που έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να ψηφίσουν στον Δήμο Αθηναίων ανέρχεται σε 1.504 άτομα, ενώ στον Δήμο Πειραιά 322 άτομα. Ο μικρός αριθμός τελικά των αλλοδαπών που γράφτηκαν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους αποδίδεται από το υπουργείο Εσωτερικών στο γεγονός ότι το μέτρο αυτό εφαρμόζεται για πρώτη φορά και, ως εκ τούτου, παρατηρείται διάχυτη διστακτικότητα και σκεπτικισμός.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=358002&dt=02/10/2010#ixzz11HwfDIpcΥΠΕΣ για εκλογικές δαπάνες υποψηφίων
Με απόφασή του ο υπουργός Εσωτερικών Γ.Ραγκούσης διευκρινίζει περαιτέρω τον τρόπο με τον οποίο συντάσσεται η αναλυτική κατάσταση των εκλογικών εσόδων - δαπανών των συνδυασμών και υποψηφίων, στις προσεχείς περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.
Όπως σημειώνεται, η αναλυτική κατάσταση εσόδων - δαπανών (άρθρο 11 του Ν.3870/2010) περιλαμβάνει κατά κατηγορίες τα εκλογικά τους έσοδα και δαπάνες. Για κάθε ποσό που χορηγείται από φυσικά πρόσωπα στους συνδυασμούς και τους υποψηφίους, επισημαίνεται ότι πρέπει να αναφέρεται και το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και ο αριθμός Δελτίου Ταυτότητας ή διαβατηρίου του προσώπου αυτού.
Οι εκλογικές δαπάνες αναγράφονται κατά κατηγορίες σε πίνακα, από τον οποίο προκύπτει το είδος της δαπάνης σε κάθε σχετικό πληροφοριακό στοιχείο, καθώς και τα αντίστοιχα παραστατικά.
Στις δαπάνες αυτές, περιλαμβάνονται πέραν των πραγματικών και εκείνες οι παροχές και διευκολύνσεις των οποίων η αξία αποτιμάται σε χρήμα, σύμφωνα με σχετική ΚΥΑ των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου