Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Θα ψηφίσουν "σταθερότητα" & τα δέντρα !!!

              Ξύπνησαν στο παρά 5'          
«Ξύπνησε» το υπουργείο Εσωτερικών και τώρα τρέχει και δεν φτάνει με τον έλεγχο αλλοδαπών ψηφοφόρων στον Δήμο Αθηναίων.
Η καταγγελία αφορά σειρά διευθύνσεων, που έχουν δηλωθεί ως κατοικίες, αλλά δεν ισχύουν. Από χθες έχει εγκατασταθεί στον δήμο κλιμάκιο των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης, ύστερα από προχθεσινό δημοσίευμα στο «Ποντίκι».
Ο χρόνος που απομένει έως τις εκλογές όμως είναι λίγος, για να υπάρξει αδιαμφισβήτητο αποτέλεσμα. Γιατί, άραγε, δεν ξεκίνησε έλεγχος, όταν γράφαμε από αυτή τη σελίδα για το ίδιο θέμα στις 12 Οκτωβρίου 2010;
Μήπως και πάλι όλα γίνονται για τις εντυπώσεις;
Α.Χ.   
http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.politika_paraskinia

Ψηφοφόροι-φαντάσματα
Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
Εδώ και είκοσι μέρες είχε τεθεί το θέμα των «παράξενων» εγγραφών αλλοδαπών ψηφοφόρων σε ανύπαρκτες διευθύνσεις, όμως το υπουργείο Εσωτερικών ξεκίνησε μόλις χθες τους ελέγχους στον Δήμο Αθηναίων.

Εξηγήσεις από το υπουργείο Εσωτερικών ζητεί ο Χρ. Ζώης
  Tον Δήμο Αθηναίων θεωρεί υπεύθυνο ο Γ. Ραγκούσης
Κλιμάκιο των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης επιχειρεί διασταυρώσεις με αφορμή δημοσίευμα στο «Ποντίκι» την περασμένη Πέμπτη, ενώ πόλεμος ανακοινώσεων ξέσπασε ανάμεσα στον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και τον αρμόδιο από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, Χρήστο Ζώη. Στο δημοσίευμα γινόταν, μεταξύ άλλων, λόγος για αλλοδαπούς πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ρουμάνοι, Βούλγαροι, Πολωνοί) οι οποίοι έχουν δηλώσει ως κατοικία ανύπαρκτες διευθύνσεις (άδεια οικόπεδα, ερειπωμένα σπίτια κ.λπ.).
Ο κ. Ραγκούσης δήλωσε ότι είναι οι δήμοι που «οφείλουν να ελέγχουν προσεκτικά τα δικαιολογητικά που τους προσκομίζουν οι ενδιαφερόμενοι αλλοδαποί και να πιστοποιούν ότι έχουν προσέλθει οι ίδιοι αυτοπροσώπως», ενώ «ρόλος του υπουργείου είναι να καταχωρίζει τους τελικούς καταλόγους που αποστέλλουν οι δήμοι κάθε δύο μήνες στη κεντρική του βάση».
Είχε προηγηθεί δήλωση του Χρ. Ζώη, ο οποίος έθεσε θέμα αξιοπιστίας της διαδικασίας που ακολουθήθηκε, καθιστώντας υπεύθυνο το υπουργείο Εσωτερικών και όχι τον Δήμο Αθηναίων. Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών «να δώσει εξηγήσεις και να ενημερώσει τις πολιτικές δυνάμεις για το σύνολο των εγγεγραμμένων μεταναστών», θυμίζοντας ότι ο Αντ. Σαμαράς είχε επισημάνει «την επιπολαιότητα αλλά και τις σκοπιμότητες που συνοδεύουν τη συμμετοχή των μεταναστών σ' αυτές τις εκλογές». Ο κ. Ραγκούσης απάντησε ότι οι αλλοδαποί από χώρες της Ε.Ε. ψηφίζουν από το 1998 με διαδικασίες θεσπισμένες από το 2005 και ότι «είναι υποτιμητικό για τον κ. Ζώη» να μην το γνωρίζει.
Υπενθυμίζεται ότι η «Ε» στις 12/10/2010 είχε γράψει σχετικά («Αποικία» ψηφοφόρων), μεταφέροντας καταγγελία που είχε καταθέσει την προηγούμενη μέρα μέσα στο δημοτικό συμβούλιο ο σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιώργος Αναγνωστόπουλος. Το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων, όμως, αρνήθηκε να συζητήσει το θέμα, με τη δικαιολογία ότι η συνεδρίαση αφορούσε μόνο τη χωροθέτηση των εκλογικών περιπτέρων...
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλιμάκιο των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης θα επιχειρήσει να καταλήξει σε πόρισμα πριν από την ερχόμενη Κυριακή των εκλογών, αν και η διασταύρωση όλων των στοιχείων θεωρείται ανέφικτη και η διαδικασία «πρωτόγνωρη». Οι ελεγκτές θα εργαστούν και μέσα στο Σαββατοκύριακο με δειγματοληπτικούς ελέγχους. *

Έρευνα για τις ψεύτικες διευθύνσεις μεταναστών
Την παρέμβαση του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης με εντολή του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση προκάλεσε το δημοσίευμα στο ΠΟΝΤΙΚΙ με το οποίο αποκαλύπτεται με στοιχεία και φωτογραφικά ντοκουμέντα, ότι έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν ως μόνιμοι κάτοικοι, μετανάστες από χώρες που έχουν ενταχθεί πλέον στην ΕΕ, και έχουν δηλώσει ψεύτικη διεύθυνση κατοικίας…
Ήδη από την πλευρά του επικεφαλής του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης κ Αριστείδη Μπουρδάρα έχει δοθεί η σχετική εντολή και εντός της ημέρας προβλέπεται να αρχίσουν οι σχετικοί έλεγχοι, ώστε να εξακριβωθούν όσα αναφέρονται στο σχετικό δημοσίευμα. Ακόμη έγινε γνωστό ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών θα αποστείλουν σχετικό φάκελο στην αρμόδια για την ποινική αξιολόγηση της υπόθεσης εισαγγελική αρχή.
Τα φωτογραφικά ντοκουμέντα που δημοσιεύονται στο «Π» ( ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ “Π” ΣΤΙΣ 28-10-10) αποκαλύπτουν ότι ως μόνιμη κατοικία φέρονται οικόπεδα, ψαραγορές, ταβέρνες, μισογκρεμισμένα σπίτια και …δένδρα.
Ανακοινώσεις για το θέμα έγιναν νωρίτερα από το Υπουργείο Εσωτερικών αλλά και τον υπεύθυνο του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Ν.Δ. κ. Χρήστο Ζώη.
Το δημοσίευμα…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ  ΠΟΝΤΙΚΙ & ΣΤΗ ΔΗΛΩΣΗ  Χ. ΖΩΗ
Το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με τις διατάξεις του Ν.3838/2010, τις λεπτομερείς εγκυκλίους του και την μηχανογραφική του υποστήριξη έχει λάβει από πλευράς του κάθε μέτρο για να διασφαλίσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό το ανόθευτο της αυτοδιοικητικής εκλογικής διαδικασίας στην οποία θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά στη Χώρα μας ομογενείς και νόμιμοι μετανάστες.
Υπογραμμίζεται ωστόσο ότι η εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους διενεργείται με ευθύνη των ίδιων των Δήμων. Όπως απαιτεί ο νόμος 3838/2010 και η εγκύκλιος 6/2010, οι Δήμοι είναι που οφείλουν να ελέγχουν προσεκτικά τα δικαιολογητικά που τους προσκομίζουν οι ενδιαφερόμενοι αλλοδαποί και να πιστοποιούν ότι έχει προσέλθει ο ίδιος αυτοπροσώπως.
Ρόλος του Υπουργείου Εσωτερικών με βάση τις ίδιες εγκυκλίους είναι να καταχωρεί τους τελικούς καταλόγους που αποστέλλουν οι Δήμοι κάθε δύο μήνες στην κεντρική του βάση.
Σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Ποντίκι" επικαλείται το γεγονός ότι ορισμένος αριθμός διευθύνσεων που δηλώθηκαν από πολίτες Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Πολωνίας προκειμένου να εγγραφούν σε εκλογικούς καταλόγους και να ψηφίσουν στις προσεχείς δημοτικές εκλογές μετά από δημοσιογραφική έρευνα αποδείχτηκαν ανύπαρκτες. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις είναι ο τοπικός Δήμος και συγκεκριμένα ο Δήμος Αθηναίων. Σε αυτόν αναφέρονται αποκλειστικά όλα τα περιστατικά που υπάρχουν στο δημοσίευμα.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πάντως ότι κανένας από τους αλλοδαπούς, στους οποίους αναφέρεται, δεν ψηφίζει ως μετανάστης με βάση την νέα διαδικασία του ν. 3838/2010, την οποία επομένως παραπλανητικά το δημοσίευμα υπαινίσσεται. Όλοι τους ανεξαιρέτως, όπως ρητά αναφέρεται στο δημοσίευμα αυτό, είναι υπήκοοι κρατών μελών της ΕΕ και ως τέτοιοι θα ψήφιζαν. Δηλαδή είναι εγγεγραμμένοι σε διαφορετικούς εκλογικούς καταλόγους από αυτούς των μεταναστών, και πάλι όμως υπ' ευθύνη του Δήμου Αθηναίων. Υπενθυμίζεται ότι οι κοινοτικοί πολίτες ψηφίζουν στη χώρα μας από το 1998 με βάση το π.δ. 133/1997. Τη δε σχετική διαδικασία διέπουν και σήμερα εγκύκλιοι που είχαν εκδοθεί από το 2005.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου