Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Στο ΣτΕ η ψήφος των μεταναστών
Το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι κατά τις δημοτικές εκλογές για τους ομογενείς και τους νομίμως διαμένοντες υπηκόους τρίτων χωρών μπορεί να δοθεί μόνον έπειτα από συνταγματική αναθεώρηση, σύμφωνα με όσα θα υποστηρίξει την ερχόμενη εβδομάδα ενώπιον του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας ο κ. Ε. Αντωνόπουλος.
Για τον λόγο αυτόνθα προτείνει ο κ. Αντωνόπουλος να παραπεμφθεί το ζήτημα στην Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.
Παράλληλα, «ναι μεν, αλλά» θα είναι η εισήγηση του συμβούλου Επικρατείας για το ζήτημα της συνταγματικότητας του νόμου 3838/2010 που προβλέπει την ιθαγενοποίηση των αλλοδαπών που διαμένουν στη χώρα μας. Ετσι, λόγω της αντισυνταγματικότητας, θα προτείνει να παραπεμφθεί και το ζήτημα αυτό στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας για οριστική κρίση.
Πάντως, ο κ. Αντωνόπουλος θα προτείνει να αναβληθεί η υπόθεση ως προς το σκέλος του δικαιώματος ψήφου και να συζητηθεί το θέμα μόνο του την άλλη ημέρα. Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχει προσφύγει έλληνας πολίτης και ζητεί να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η από 30.4. 2010 απόφαση του υπουργού Εξωτερικών που καθορίζει τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίζονται κατά την αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο, όπως και η από 7.5.2010 εγκύκλιος του ιδίου υπουργού που δίνει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στους ομογενείς και στους νομίμως διαμένοντες στην Ελλάδα υπηκόους τρίτων χωρών για την ανάδειξή τους στην πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση.
Διαβάστε περισσότερα:
 http://www.tovima.gr/default.asppid=2&ct=1&artId=359519&dt=09/10/2010#ixzz11qhBpb4c

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου