Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

    "Γκάφες" του ΠΑΣΟΚ στη Θράκη
Από την Καραχασάν στην αυτονομία της Μουσταφάογλου
Εσωκομματική δυσαρέσκεια στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και αντιπαράθεση με τη Ν.Δ., προκαλούν οι εξελίξεις ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών στη Θράκη.
Πεταλωτής και Ξυνίδης χρεώνονται τις κινήσεις της Σιμπέλ Μουσταφάογλου.

Κομματικά στελέχη στην περιοχή ρίχνουν ευθύνες στους Γ. Πεταλωτή (βουλευτή Ροδόπης) και Σ. Ξυνίδη (βουλευτή Ξάνθης), καθώς θεωρούν ότι το κόμμα τους «πιάστηκε στον ύπνο» με την ανακοίνωση καθόδου αυτόνομου μειονοτικού συνδυασμού στην Κομοτηνή, με επικεφαλής τη Σιμπέλ Μουσταφάογλου. Ενα πρόσωπο που «εκκολάφθηκε» στον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ και κατέλαβε αρκετά αυτοδιοικητικά και άλλα πόστα με τη στήριξη του κόμματος.
Τα ίδια στελέχη υποστηρίζουν ότι με την εξέλιξη αυτή αφέθηκε να εκτεθεί προσωπικά και ο Γ. Παπανδρέου, επιλογή του οποίου ήταν η Μουσταφάογλου για το ευρωψηφοδέλτιο τον περασμένο Ιούνιο. «Την πατήσαμε το 2006 με την Γκιουλ Καραχασάν, αλλά δεν βάλαμε μυαλό» λέει μέλος της νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ στη Ροδόπη, προσθέτοντας ότι το κόμμα του παίζει με τη φωτιά, αφού «κάνει δώρο» στελέχη στους ακραίους του τουρκικού προξενείου.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι ότι η κυρία Μουσταφάογλου έπειτα από συνάντηση που είχε με το νομάρχη Ροδόπης και πρώην στενό συνεργάτη της, Αρη Γιαννακίδη, υπέβαλε την παραίτησή της ως αντινομάρχης, παρότι δεν ήταν υποχρεωμένη από το νόμο.
Παρόμοιες βολές δέχτηκε το κυβερνών κόμμα και από τη Ν.Δ., με το βουλευτή Ροδόπης, Ευ. Στυλιανίδη να επισημαίνει ότι δεν είναι τυχαίο ότι το ανθρώπινο δυναμικό που χρησιμοποιούν εκείνοι που θέλουν να καταστρέψουν το πρότυπο της ανοιχτής κοινωνίας στην περιοχή «τους το προσφέρει το ΠΑΣΟΚ με στελέχη του από τη διοίκηση, τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και επίδοξους βουλευτές του στη μειονότητα».
Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές παρέμενε ασαφές εάν θα γίνει ανάλογο βήμα και στην Ξάνθη, όπου ετοιμαζόταν επίσης αυτόνομος μειονοτικός συνδυασμός με το όνομα «Ισότητα για την Ξάνθη». Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις αντιδράσεις, ο μειονοτικός βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ, Τσετίν Μάντατζη, έκανε δεύτερες σκέψεις και φέρεται να άσκησε πιέσεις ώστε οι μειονοτικοί υποψήφιοι να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια των υπόλοιπων κομμάτων, «με στόχο να εκλεγούν περισσότεροι σύμβουλοι». Αντίθετα, υπέρ της αυτόνομης καθόδου και στους δύο δήμους τάσσεται ο ψευδομουφτής και πρόεδρος της «Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας στη Δ. Θράκη», Αχμέτ Μετέ.
«Ο κόσμος θέλει εκπροσώπηση μέσω των υπαρχόντων πολιτικών οργανισμών, αλλά είναι απογοητευμένος από την πολιτική των δύο μεγάλων κομμάτων» λέει στην «Κ.Ε.» ο κ. Μάντατζη. Προσθέτει ότι μια μειονοτική κίνηση στις δημοτικές μπορεί να φέρει στο επίκεντρο της προσοχής τα προβλήματα της περιοχής και τονίζει ότι αντί για τη Μουσταφάογλου «είναι καλύτερα να δούμε γιατί ο κόσμος είναι δυσαρεστημένος».
Σε αντίθεση με τον βουλευτή Ξάνθης, μέχρι τώρα έχει αποφύγει να πάρει θέση ο έτερος μειονοτικός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, στη Ροδόπη, Αχμέτ Χατζηοσμάν.
Αντικείμενο κριτικής έχουν γίνει από στελέχη και οι ρυθμίσεις του «Καλλικράτη» στην περιοχή, οι οποίες άλλαξαν τις ισορροπίες χριστιανών - μουσουλμάνων και, όπως λένε, υποδαύλισαν λογικές «συνδιοίκησης» που εκπορεύονται από την Αγκυρα.
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου