Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Και οι δήμοι στη... δίνη της λιτότητας

        Πώλησαν ακίνητα και έκαναν περικοπές
Υπό τον πέλεκυ της οικονομικής κρίσης βρέθηκαν φέτος ακόμα και ανελαστικές δαπάνες των δήμων, όπως η μισθοδοσία, ενώ εύλογα περιορίστηκαν εκδηλώσεις και φιέστες που συνηθίζονταν παλαιότερα αλλά φέτος κρίθηκαν περιττές, καθώς έπρεπε να πρυτανεύσει το πνεύμα της οικονομίας. Κάποιοι δήμοι πώλησαν ακίνητα, άλλοι μείωσαν τις υπερωρίες των υπαλλήλων, άλλοι τα έξοδα συντήρησης των σχολείων. Αρκετοί πληρώνουν την παθογένεια του παρελθόντος, τη νοοτροπία της αλόγιστης σπατάλης και της άκριτης κακοδιαχείρισης, ενώ οι πιο συνετοί βιώνουν απλώς τις συνέπειες του Προγράμματος Σταθερότητας που προέβλεπε μείωση της χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Εξαίρεση αποτελούν οι δήμοι οι οποίοι είχαν φροντίσει όχι μόνο να μη χρωστούν, αλλά να έχουν και πλεόνασμα, με αποτέλεσμα να μη χρειαστεί να θυσιάσουν απολύτως τίποτα. Αντιθέτως, όσοι είχαν ήδη αρχίσει να πνίγονται στα χρέη και στα δάνεια αναγκάστηκαν να «κόψουν» ακόμη και από τα αναλώσιμα!
Οι προοπτικές δεν είναι και τόσο ευοίωνες, καθώς από τον αρχικό προϋπολογισμό βάσει του οποίου οι δήμοι θα λάμβαναν 14 δισ. ευρώ για τρία χρόνια (τριετή προϋπολογισμό επιτάσσει η τρόικα), το αναθεωρημένο Μνημόνιο προβλέπει αρκετές περικοπές στη χρηματοδότηση των δήμων που αγγίζουν περίπου τα 6 δισ. ευρώ. «Μετά τις εκλογές θα είναι δύσκολο να πληρωθούν ακόμη και οι μισθοί, ενώ οι περικοπές έργων υποδομής θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες», επισημαίνει στην «Κ» ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΚΕ κ. Γ. Μουράτογλου.
Σχεδόν αλώβητες φαίνεται ότι παρέμειναν –μέχρι στιγμής τουλάχιστον– οι κοινωνικές παροχές και οι προνοιακές δομές των δήμων. «Μπορεί κάποια έργα να μην προχώρησαν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα περικόπτονται κοινωνικά προγράμματα, που είναι ακόμη πιο αναγκαία για ευαίσθητες ομάδες πολιτών σε εποχές κρίσης», επισημαίνει στην «Κ» ο γενικός διευθυντής της ΚΕΔΚΕ κ. Παν. Βασιλείου.
Υποχρεωτικά
Το ταμείο του Δήμου της Αθήνας είναι φέτος μείον κατά 45 εκατ. ευρώ. «Λόγω των μειωμένων σταθερών πόρων, μπήκαμε σε μία τροχιά υποχρεωτικών περικοπών. Το πρώτο που περιορίσαμε ήταν τα πάσης φύσεως αναλώσιμα, π. χ. ανταλλακτικά, το δεύτερο ήταν οι υπερωρίες των εργαζομένων και το τρίτο ήταν οι εκδηλώσεις, τις οποίες μειώσαμε τουλάχιστον κατά το ήμισυ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια», αναφέρει στην «Κ» ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Νικ. Βαφειάδης και συμπληρώνει ότι «δεν υπήρξε καμία περιστολή δαπανών στα κοινωνικά προγράμματα ούτε στα προγραμματισμένα έργα, αλλά εντατικοποίηση της προσπάθειάς μας για αύξηση των εσόδων». Ούτε μία εκδήλωση δεν πραγματοποιήθηκε το περασμένο καλοκαίρι στη Γλυφάδα λόγω της οικονομικής στενότητας του δήμου. «Δεν γινόταν αλλιώς. Δεν μπορούσαμε να κόψουμε δαπάνες ούτε από τα ΚΑΠΗ ούτε από τους παιδικούς σταθμούς ούτε από τον αθλητισμό», εξηγεί στην «Κ» ο δήμαρχος Γλυφάδας κ. Γ. Θεοδωρόπουλος. «Ευτυχώς, τα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν τίθεται θέμα παγώματος, διότι χρηματοδοτούνται από προγράμματα που τρέχουν από τον προηγούμενο προϋπολογισμό. Είναι δεδομένο ότι από εδώ και πέρα, θα χρειαστούν επιπλέον περικοπές». Με δόσεις πληρώνει τους προμηθευτές του ο Δήμος Βύρωνα, ενώ σημαντικά μειώθηκαν οι δαπάνες συντήρησης των σχολείων. «Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να επαναδιαπραγματευθούμε σειρά θεμάτων, όπως τα ενοίκια και τις ανελαστικές δαπάνες μας. Ωστόσο, αν συνεχιστεί η υποχρηματοδότηση των δήμων, θα μείνουμε πίσω στα επενδυτικά προγράμματα και θα κινδυνεύσουν να μείνουν στον αέρα συντηρήσεις, αναπλάσεις, ανακατασκευές κ. λπ.», δηλώνει στην «Κ» ο δήμαρχος Βύρωνα κ. Ν. Χαρδαλιάς.
Με αναδιαπραγμάτευση των δανειακών του υποχρεώσεων και αναζήτηση νέων εσόδων προσπαθεί ο Δήμος Αμαρουσίου να περιορίσει τους κραδασμούς τόσο της σπατάλης των προηγουμένων ετών όσο και των μειωμένων πόρων. «Πουλήσαμε διαμερίσματα, μειώσαμε τα ενοίκια, αλλά και τα νομικά πρόσωπα, ενώ ακόμη και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις έγιναν με χαμηλότερο κόστος, καθώς αξιοποιήσαμε τους ίδιους τους δημότες. Εκεί όπου δεν κάναμε καμία περικοπή ήταν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και στα αθλητικά τμήματα, ενώ κυνηγήσαμε τους οφειλέτες, καθώς και έσοδα από τη διαφήμιση», επισημαίνει ο δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γ. Πατούλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου