Πριν τον Β’ΠΠ η εβραϊκή παρουσία στην ελληνική πολιτική σκηνή ήταν έντονη με δεκάδες δημοτικούς σύμβουλους, βουλευτές και πολιτευτές· σε αυτό το ιστολόγιο έχουμε ήδη δει βουλευτές σαν τον Μέντες Μπεσαντζή από την Θεσσαλονίκη ή τον Μαυρίκιο Κοφινά που υπήρξε όχι μόνο βουλευτής αλλά και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Βόλου. Μια κατάσταση που δυστυχώς μετά τον πόλεμο άλλαξε άρδην κυρίως λόγω της αριθμητικής μείωσης του πληθυσμού αλλά και λόγω της επικράτησης ιδεολογιών που απέκλειαν τους μη-Χριστιανούς πολίτες από την συμμετοχή τους στην δημόσια ζωή. Αυτές οι δύσκολες συνθήκες συνέτειναν στην δημιουργία ενός κλίματος εντός του Ελληνικού Εβραϊσμού ότι η συμμετοχή στα κοινά είναι αδύνατη ή/και επικίνδυνη. Ένα συναίσθημα που μάλλον δικαιολογείται από την διαπίστωση οτι σήμερα, το 2010 και όχι το μετεμφυλιακό 1960, δεκάδες πολιτικοί γίνονται δέκτες της “κατηγορίας” οτι είναι Εβραίοι, ωσάν απόδειξη προδοσίας, ενώ στην πραγματικότητα ελάχιστοι Εβραίοι ασχολούνται με την πολιτική και κανείς σε εθνικό επίπεδο αν εξαιρέσει κανείς τον Σαμπετάϊ Μάτσα του μικρού Εργατικού Επαναστατικού Κόμματος.
Έκτοτε σποραδικές παρουσίες υπήρξαν αλλά διαπιστώνω οτι σιγά-σιγά αυτές οι παρουσίες πληθαίνουν παρά το γεγονός οτι η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί. Αυτό το γεγονός αποδεικνύει οτι τα, δικαιολογημένα τότε, φοβικά σύνδρομα του μεταπολεμικού Εβραϊσμού δεν οφείλουν να έχουν σήμερα θέση σε μια κοινότητα που διαθέτει σήμερα μια λαμπρή παρουσία στην πνευματική και οικονομική ζωή αυτής της χώρας. Σήμερα είμαι περήφανος να παρουσιάσω δυο νέους εκπροσώπους αυτής της γενιάς: την Μπέττυ Χαλέγουα στην Αθήνα και τον Ηλία Πέσσαχ στην Θεσσαλονίκη. Και οι δύο δέχτηκαν ευγενικά να απαντήσουν σε ορισμένες ερωτήσεις σε θέματα εβραϊκού περιεχομένου και τους ευχαριστώ θερμά – θα ακολουθήσουν και άλλες παρουσιάσεις υποψηφίων που θα μπορέσω να εντοπίσω. Θα ήθελα μόνο να τονίσω οτι σκοπός μου δεν είναι να σας προτείνω τον χ Εβραίο υποψήφιο, αλλά απλά να παρουσιάσω μια όψη της Εβραϊκής Ζωής στην Ελλάδα και ακριβώς για αυτό οι ερωτήσεις περιορίζονται σε αυτή την θεματολογία.
Ο Ηλίας Πέσσαχ είναι ένας νεαρός Θεσσαλονικιός 30 ετών, ειδικευόμενος γιατρός. Η υποψηφιότητα για δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Θεσσαλονίκης με τον Κ.Γκιουλέκα είναι φυσικό επακόλουθο της έντονης δραστηριότητας του στα νεανικά και φοιτητικά του χρόνια. Είτε μιλάμε για την πολυετή ενασχόληση του στους Ναυτοπροσκόπους του Λευκού Πύργου, είτε για την δραστηριοποίηση του στην ΔΑΠ και στον Ροταριανό Όμιλο Ιωαννίνων κατά την διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων ο Η.Πέσσαχ συμμετείχε ως ενεργός πολίτης στην ζωή της κοινωνίας στην οποία ζούσε. Ακόμα και μετά το πτυχίο συνέχισε ως Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων ενώ ταυτόχρονα διατέλεσε και εκλεγμένος μέλος του Δ.Σ. της Εβραϊκής Νεολαίας Ελλάδος (ΕΝΕ). Αξίζει να σημειωθεί οτι ο Η.Πέσσαχ έκοψε πρώτος το νήμα για αντισημιτικά σχόλια για την υποψηφιότητα του όπως μπορείτε να δείτε σε αυτό το, μάλλον παρανοϊκό, ιστολόγιο.
Η Μπέτυ Χαλέγουα είναι μια νεαρή Αθηναία 22 χρονών, φοιτήτρια στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιά. Ζει στα Μελίσσια από τα 3 χρόνια και κατεβαίνει ως δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό του Μανώλη Γραφάκου για τον Δήμο Πεντέλης.
Η υποψηφιότητα της είναι ουσιαστικά η πρώτη επαφή με τα κοινά, αν και μικρότερη δραστηριοποιήθηκε στην τοπική ζωή σαν μαθήτρια του Γυμνασίου/Λυκείου Ν.Πεντέλης, αθλήτρια στον τοπικό σύλλογο βόλεϊ αλλά και ως εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. της Εβραϊκής Νεολαίας Αθηνών. Αξίζει να σημειωθεί οτι παρά την μικρή της ηλικία έχει ήδη εργαστεί σε διάφορες θέσεις όπως στις πανελλήνιες εβραϊκές κατασκηνώσεις και σε τμήματα τηλεφωνικής εξυπηρέτησης όπως αυτό του ΟΤΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου