Του ΣΠΥΡΟΥ ΦΡΕΜΕΝΤΙΤΗ
Εξουσία σε δόσεις; Τουλάχιστον αυτό αποτυπώνεται στο επιχειρησιακό πλάνο για τον «Καλλικράτη», που βρίσκεται ακόμη υπό διαμόρφωση δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές.
Η εξουσία και οι αρμοδιότητες στους νέους άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα εκχωρηθούν σταδιακά. Τους κεντρικούς πόρους, αλλά και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ θα τα χειρίζεται για μήνες ακόμη η κυβέρνηση.
Ετσι, όσοι νέοι αιρετοί περιφερειάρχες πιστεύουν ότι από την 1η Ιανουαρίου 2011 θα πιάσουν το τιμόνι μιας από τις 13 μεγάλες γεωγραφικές περιοχές της χώρας είναι γελασμένοι. Ειδικά στα μεγάλα αναπτυξιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ, θα ενημερώνονται, θα μπορούν να μελετούν τους σχετικούς φακέλους, αλλά θα μείνουν με το στιλό στο... χέρι. Η υπογραφή θα είναι του κρατικού περιφερειάρχη. Αυτό τουλάχιστον θα ισχύσει για το πρώτο εξάμηνο, μέχρι τις 30 Ιουνίου.
Περιμένοντας τα προεδρικά διατάγματα
Εν τω μεταξύ, δεν έχει ακόμη ξεκινήσει η επεξεργασία και κατάρτιση κρίσιμων προεδρικών διαταγμάτων και υπουργικών αποφάσεων, που αφορούν τα οικονομικά των νέων δήμων και των αιρετών περιφερειών. Τα νομοθετήματα αυτά θα ρυθμίζουν τα ποσοστά κατανομής των πόρων στις τοπικές και δημοτικές ενότητες, τα κριτήρια με τα οποία θα καταβάλλεται η κάθε μορφής έκτακτη επιχορήγηση στους δήμους, τα κριτήρια κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) και του ΣΑΤΑ στους δήμους και τις περιφέρειες.
Στον αέρα βρίσκονται και τα Π.Δ. που αφορούν τη σύσταση, τη λειτουργία και τη διαχείριση του «Λογαριασμού Εξυγίανσης και Αλληλεγγύης», αλλά και τον καθορισμό της διαδικασίας και της αποτύπωσης των περιουσιακών στοιχείων των ΟΤΑ.
Αγωνία υπάρχει και για το εάν θα μπορέσουν εγκαίρως τα πληροφοριακά συστήματα των νέων καλλικρατικών δομών να ενοποιηθούν, ώστε οι πολίτες να εξυπηρετούνται κανονικά από την 1η Ιανουαρίου, χωρίς καθυστερήσεις και επιπλέον γραφειοκρατία.
«Ολα θα γίνουν στην ώρα τους με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει» διαβεβαιώνει ο Γ. Ντόλιος, υφυπουργός Εσωτερικών. «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεταφορά αρμοδιότητων στην ιστορία του ελληνικού κράτους κι αυτό αποτελεί έναν άθλο για τη δημόσια διοίκηση, αλλά και την κυβέρνηση. Ξεκάθαρος στόχος μας είναι ο "Καλλικράτης" να δώσει ένα τέλος στο νοσηρό φαινόμενο του να έχει το αποκλειστικό προνόμιο των αποφάσεων για τα πάντα το κεντρικό, γραφειοκρατικό, πελατειακό, αδιαφανές και εν πολλοίς διεφθαρμένο κεντρικό κράτος στο όνομα εκατομμυρίων Ελλήνων».
Σήμερα ομάδα εμπειρογνωμόνων του υπουργείο Εσωτερικών, στα γραφεία της πλατείας Κλαυθμώνος και της οδού Σταδίου, σε κυνήγι με το χρόνο προσπαθεί μέσα από πρόγραμμα «δεκαεπτά δράσεων» να διαμορφώσει το πλαίσιο λειτουργίας των νέων δήμων και περιφερειών. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι οι εργασίες τους θα έχουν ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις, η πρώτη μέχρι του τέλος του έτους και η δεύτερη έως το Μάρτιο του 2011.
Τα βασικότερα σημεία του σχεδίου, όπως τα παρουσιάζει η «Κ.Ε.», είναι τα εξής:
* Αναδιάρθρωση του διοικητικού συστήματος σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης και αποκεντρωμένης διοίκησης με τη δημιουργία των Οργανισμών Εσωτερικής Λειτουργίας (ΟΕΥ) των Περιφερειών. Ηδη έχουν σταλεί στο ΣτΕ τα προσχέδια προεδρικών διαταγμάτων γαι τις 13 περιφέρειες της χώρας και βρίσκεται στο τελικό στάδιο η προετοιμασία των προσχεδίων για τους αντίστοιχους οργανισμούς των 7 κρατικών περιφερειακών διοικήσεων. Ρύθμιση των οικονομικών των ΟΤΑ
* Για τα οικονομικά των ΟΤΑ προβλέπεται η δημιουργία πληροφοριακού συστήματος -πρόκειται για μια κεντρική βάση δεδομένων στο υπουργείο Εσωτερικών μέσω της οποίας θα ενημερώνεται ανά πάσα στιγμή η πολιτική ηγεσία για το ταμείο των νέων αυτοδιοικητικών οργανισμών, δήμων και περιφερειών. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει ότι το σύστημα θα δοκιμαστεί πιλοτικά σε δύο δήμους και δύο περιφέρειες. Κεντρικά θα υποστηρίζονται και οι οικονομικές υπηρεσίες των ΟΤΑ, ενώ θα εισαχθεί το διπλογραφικό σύστημα στις περιφέρειες για τις οικονομικές συναλλαγές για λόγους διαφάνειας.
* Στον τομέα της μεταφοράς αρμοδιοτήτων επιχειρείται μια οικονομική κοστολόγηση με βάση την καταγραφή του ανθρώπινου δυναμικού και των διαθέσιμων κτιριακών υποδομών. Στοιχείο αυτής της δράσης, σύμφωνα με το πρόγραμμα του υπ. Εσωτερικών, είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού από στελέχη των νέων δήμων που θα παρακολουθούν την «εξέλιξη» στην άσκηση των αρμοδιοτήτων επισημαίνοντας προβλήματα στις διαδικασίες, που θα αποτυπωθούν με δύο εκθέσεις ανά εξάμηνο το 2011 και μία τρίτη το 2012.
* Για τους νέους νησιωτικούς δήμους προβλέπεται η εκπόνηση ενός καινούριου συστήματος επιχορηγήσεων από τους ΚΑΠ και ΣΑΤΑ, ώστε να αντέξουν το οικονομικό βάρος των νέων αρμοδιοτήτων.
* Εν τω μεταξύ, μέχρι τον Δεκέμβριο υπολογίζουν στο υπουργείο Εσωτερικών ότι θα έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή όλων των νομικών προσώπων των ΟΤΑ (από το προσωπικό, το είδος, αλλά και τα οικονομικά στοιχεία τους). Με την ανάληψη των καθηκόντων τους οι νέοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα πάρουν στα χέρια τους έναν «Οδηγό» για τα αναγκαία βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν ώστε να εκκαθαρίσουν, κλείσουν ή συγχωνεύσουν τους οργανισμούς που θα παραλάβουν.
http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=24/10/2010&id=216698
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου