Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Τα «στάνταρ» στις Περιφέρειες
Σίγουρες νίκες, αλλά και αμφίρροπα μέτωπα καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις. «Στοίχημα» για το ΠΑΣΟΚ το... χρώμα του χάρτη, η Αττική, οι μεγάλοι δήμοι και η συμμετοχή «E» 2/10
Με ένα «σίγουρο 4-2» ξεκινά η Ιπποκράτους, σύμφωνα με εκτιμήσεις επιτελών της, την προεκλογική εκστρατεία για την αναμέτρηση του Νοεμβρίου στις περιφέρειες.
Τα πράγματα για το ΠΑΣΟΚ είναι πιο δύσκολα στους δήμους, όπου το ισοζύγιο αναμένεται να είναι αρνητικό, εξαιτίας κακών επιλογών σε κρίσιμες κάλπες, όπως αυτές στο Περιστέρι, το Αιγάλεω κ.α.
Πάντως, σε ό,τι αφορά πρωτεύουσα και συμπρωτεύουσα ο Γ. Καμίνης δίνει μάχη να ανεβάσει την αναγνωρισιμότητά του και να αμφισβητήσει το σαφές προβάδισμα του Ν. Κακλαμάνη. Στη Θεσσαλονίκη ο Γ. Μπουτάρης υπολείπεται λίγο του Κ. Γκιουλέκα.
Σε επίπεδο περιφερειών οι δημοσκοπήσεις που έφθασαν στο κυβερνών κόμμα το απόγευμα της Παρασκευής δείχνουν πως θα κερδίσει την Κρήτη, το Νότιο Αιγαίο, τη Δυτική Ελλάδα και την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη. Αντίθετα, υστερεί δραματικά στην Κεντρική Μακεδονία και τη Δυτική Μακεδονία. Η Κρήτη και η Κεντρική Μακεδονία είναι οι δύο περιφέρειες που μπορεί να κριθούν από την πρώτη Κυριακή. Η πρώτη υπέρ του ΠΑΣΟΚ με τον Στ. Αρναουτάκη και η δεύτερη υπέρ της ΝΔ με τον Π. Ψωμιάδη.
Σημασία δεν έχει μονάχα το πόσοι αλλά και το ποιοι θα πάνε να ψηφίσουν. Το αν οι εκλογείς του ΠΑΣΟΚ θα επιλέξουν την αποχή, την ψήφο διαμαρτυρίας στην Αριστερά ή την ψήφο εκδίκησης επιλέγοντας τη ΝΔ. Για τον λόγο αυτό το κυβερνών κόμμα πραγματοποιεί σε εβδομαδιαία βάση focus groups.
Εκεί φαίνεται πως έχει αρχίσει να υπάρχει μια μικρή μετακίνηση προς τα δεξιά, λόγω των σκληρών μέτρων που πήρε η κυβέρνηση, και το Μέγαρο Μαξίμου αναζητεί τη συνταγή που θα ανακόψει αυτή την πορεία.
Σε κάθε περίπτωση οι εντυπώσεις κρίνονται σε τέσσερα πράγματα: πρώτον, στον αριθμό των περιφερειών που θα κερδίσει το ΠΑΣΟΚ, δεύτερον, στην περιφέρεια Αττικής, τρίτον, στα αποτελέσματα στους μεγάλους δήμους και, τέταρτον, στη συμμετοχή.
Η αμφισβήτηση
Πέρα από τις εντυπώσεις τα θέματα αυτά έχουν και ουσία, καθώς τυχόν αρνητικό αποτέλεσμα θα δώσει την ευκαιρία στη ΝΔ και την υπόλοιπη αντιπολίτευση να αμφισβητήσει τη νομιμοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής. Επιπλέον, αν οι μεγάλες περιφέρειες περάσουν σε δυνάμεις που αντιτάχθηκαν στον «Καλλικράτη», η κεντρική διοίκηση θα βρεθεί με κρίσιμες υπηρεσίες απέναντί της.
Οι μέρες που απομένουν είναι κρίσιμες. Η Ιπποκράτους θέλει να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο, πρώτον για να τον στείλει στις κάλπες και δεύτερον για να αποσπάσει τη θετική του ψήφο στις μεταρρυθμίσεις.
Για να αυξηθεί η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ τις ερχόμενες εβδομάδες στην προεκλογική εκστρατεία θα συμμετάσχει και ο Γ. Παπανδρέου. Παρά τις αυξημένες διεθνείς του υποχρεώσεις ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει περιοδείες σε γειτονιές της Αθήνας και σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.
Από την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεδιπλωθεί και η καμπάνια του κυβερνώντος κόμματος, κυρίως μέσα από τις εφημερίδες και το Ιντερνετ, καθώς η τηλεόραση κρίνεται πολύ ακριβή στις συνθήκες της παρούσης συγκυρίας.
Οι εκλογικές μάχες που θα γείρουν την «πράσινη» πλάστιγγα
Στην Περιφέρεια Αττικής η επιλογή του Γ. Σγουρού απειλείται από τις υποψηφιότητες του Γ. Δημαρά και του Α. Μητρόπουλου. Τα δύο στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ ίσως έχουν το πλεονέκτημα αν περάσουν στον 2ο γύρο. Οι επιτελείς ελπίζουν να αυξηθεί η συσπείρωση της... ΝΔ, ώστε να είναι αντίπαλος ο Β. Κικίλιας.
Στην Πελοπόννησο το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τον Π. Τατούλη, οπότε το χρώμα της περιφέρειας θα είναι είτε κίτρινο είτε μπλε. Μόνο που ο πρώην βουλευτής της ΝΔ συναντά αντιστάσεις από το οργανωμένο ΠΑΣΟΚ, γεγονός που έχει μειώσει τις μεγάλες διαφορές που είχε αρχικά στις δημοσκοπήσεις.
Σκληρή μάχη δίνει στην Ηπειρο ο Ευ. Αργύρης. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής έχει την προσωπικότητα που απαιτείται για να κερδίσει τη μάχη, συναντά όμως εμπόδια από τα κυβερνητικά μέτρα, που δημιουργούν αντισυσπειρώσεις.
Το ΠΑΣΟΚ είναι διασπασμένο στα Ιόνια νησιά, όπου απέναντι στον Ηλ. Μπεριάτο κατεβαίνει αντάρτης από την Κέρκυρα. Το γεγονός αυτό αμφισβητεί την κυριαρχία του, που θα ήταν δεδομένη αν το Κίνημα ήταν ενωμένο.
Σε Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν αμφίρροπες αναμετρήσεις. Στην πρώτη περίπτωση ο Κλ. Περγαντάς υπερέχει στην Εύβοια και τη Βοιωτία, αλλά υστερεί στη Φωκίδα, τη Φθιώτιδα και την Ευρυτανία. Στη Θεσσαλία ο Απ. Παπατόλιας από τη Μαγνησία έχει να ξεπεράσει την αντίδραση της Λάρισας.
Μοιρασμένες είναι οι πιθανότητες στο Βόρειο Αιγαίο, αφού μετά την επιλογή του ΠΑΣΟΚ να στηρίξει τον «αντάρτη» Ν. Γιακαλή έχουν εξεγερθεί οι νομιμόφρονες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=34410948

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου