Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

12.762 ΟΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ

ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ

Μόνο 12.762 θα σηκώσουν το παραβάν της κάλπης στις επικείμενες δημοτικές εκλογές, αριθμός ο οποίος δεν είναι ικανός να επηρεάσει την έκβαση του αποτελέσματος.
Οι αρχικές προβλέψεις μιλούσαν για εισροή 170 χιλιάδων νέων ψηφοφόρων, βάσει πάντα του νόμου, ο οποίος προέβλεπε ότι δικαίωμα εγγραφής στα δημοτολόγια έχουν περί τους 120 χιλιάδες αλλοδαπούς με δελτίο ομογενούς και 70 χιλιάδες μετανάστες που απέκτησαν άδεια επί μακρόν διαμένοντος ή αορίστου διαμονής στη χώρα μας.
Κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών, σχολιάζουν ότι «ειδικά η μικρή προσέλευση των ομογενών πιθανόν να οφείλεται στο γεγονός ότι οι περισσότεροι αναμένουν την απόκτηση ιθαγένειας, οπότε και θα αποκτήσουν πλήρη δικαιώματα. Γι' αυτό και προτίμησαν να μην μπουν στον κόπο για την απόκτηση εκλογικού δικαιώματος».
Προσθέτουν ότι η μικρή συμμετοχή μεταναστών οφείλεται κυρίως σε δύο λόγους: «Μπροστά στο καθημερινό κυνήγι της επιβίωσης, λίγοι είχαν τον χρόνο και τη διάθεση να χάσουν μεροκάματα για να συλλέξουν και να καταθέσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την εγγραφή τους στους εκλογικούς καταλόγους». Αναφέρουν επίσης «δυσπιστία απέναντι στο κράτος και αδιαφορία στο δικαίωμα που κατέκτησαν, το οποίο ενδεχομένως να πιστεύουν ότι δεν αλλάζει κάτι στην καθημερινότητά τους».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, στο σύνολο των νέων εκλογέων οι 10.097 (79%) είναι μετανάστες και 2.665 ομογενείς (21%). Οι περισσότεροι εμφανίζονται στις εκλογικές περιφέρειες Α' Αθηνών (1.898), Β' Αθηνών (2.159) και Νομού Αττικής (2.017).
Οσο για το εκλέγεσθαι, στα ψηφοδέλτια αρκετών παρατάξεων στους δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης υπάρχουν ονόματα μεταναστών-ομογενών, ενώ μικρή είναι η παρουσία τους στον Πειραιά. Οι υποψήφιοι διεκδικούν το αξίωμα του δημοτικού και διαμερισματικού συμβούλου. Δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές για τις περιφέρειες. Σύμφωνα με το υπουργείο, δεν πρόκειται για μερική παραχώρηση δικαιώματος, καθώς υπάρχει συνταγματικό κώλυμμα: «Το αξίωμα του δημάρχου εμπλέκεται με αρμοδιότητες που ανήκουν στον πυρήνα του κράτους. Βάσει του Συντάγματος, η άσκηση δημόσιας εξουσίας γίνεται, κατ' αρχήν, μόνο από έλληνες πολίτες».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου