Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010


                         Ψαλίδι στο εκλογικό επίδομα
Μειώνεται και θα δοθεί μόνο στους εργαζομένους που εμπλέκονται άμεσα στη διαδικασία
Η κυβέρνηση θα χορηγήσει το εκλογικό επίδομα μόνο στους εργαζομένους οι οποίοι εμπλέκονται άμεσα στην εκλογική διαδικασία. Αυτό κατέστησε σαφές προς «Το Βήμα» ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ντόλιος. Απόφαση της κυβέρνησης είναι να περικοπεί το ύψος του επιδόματος (περίπου 2.100 ευρώ καθαρά) και κυρίως να περιοριστούν δραστικά οι κατηγορίες των εργαζομένων που το λαμβάνουν, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι η χορήγησή του δεν είχε σχέση με τα άτομα που απασχολούνται πραγματικά με την προετοιμασία και τη διενέργεια των εκλογών αλλά εξυπηρετούσε πελατειακές σχέσεις των (εκάστοτε) κυβερνήσεων.
Νέο εκλογικό επίδομα πέραν του τμήματος που έχει ενσωματωθεί στο επίδομα κίνησης (260 ευρώ μηνιαίως) δεν προτίθεται η κυβέρνηση χορηγήσει ούτε στους υπαλλήλους των δήμων, οι οποίοι ωστόσο απειλούν ευθέως με αποχή από την εκλογική διαδικασία των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών της 7ης και 14ης Νοεμβρίου 2010.
Η εκλογική αποζημίωση, ως τώρα, χορηγείται περίπου σε 160.000 εργαζομένους στο Δημόσιο, ακόμη και σε κατηγορίες που δεν έχουν άμεση σχέση με τις εκλογές. Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 149 εκατ. ευρώ. Οι υπάλληλοι διαφόρων υπουργείων που μετέχουν- υποτίθεταιστις εκλογές το λαμβάνουν με τη μορφή εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης που κυμαίνεται γύρω στα 2.100 ευρώ. Αντιθέτως, στους εργαζομένους στους ΟΤΑ, ύστερα από νομοθετική ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ, η εκλογική αποζημίωση χορηγείται ως ποσοστό στο επίδομα κίνησης, το ύψος του οποίου είναι 260 ευρώ μηνιαίως.
* Με απόφαση του κ. Ντόλιου, διατίθεται άμεσα στους δήμους το ποσόν των 40 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολείων, κατά κύριο λόγο για την κάλυψη των δαπανών θέρμανσης. Το ποσόν αναμένεται να εκταμιευθεί ως τις 30 Σεπτεμβρίου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Επίσης το ποσόν 159.606.985,57 ευρώ αποδίδεται ως τακτική επιχορήγηση σε όλους τους δήμους, όμως η ΚΕΔΚΕ εκτιμά ότι υπολείπεται κατά 20% του αντίστοιχου περυσινού ποσού.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=32&artId=316636&dt=22/09/2010#ixzz10Hs3X3Kv

   Οικονομική ενίσχυση των δήμων και κοινοτήτων
Με περίπου 200.000.000 ευρώ ενισχύονται οι Δήμοι και Κοινότητες από το υπουργείο Εσωτερικών στο πλαίσιο της τακτικής επιχορήγησής τους, αλλά και για την τρίτη δόση που αφορά τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων. Συγκεκριμένα, με απόφαση του υφυπουργού Εσωτερικών Γιώργου Ντόλιου κατανέμονται από το λογαριασμό του υπουργείου, που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με τον τίτλο "Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων και Κοινοτήτων", ποσό 159.606.985 ευρώ, το οποίο αποδίδεται ως τακτική επιχορήγηση σε όλους τους Δήμους και τις Κοινότητες της χώρας. Στην απόφαση επισημαίνεται ότι στο ανωτέρω ποσό συμπεριλαμβάνονται οι δαπάνες μισθοδοσίας του προσωπικού των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών και των χώρων άθλησης που μεταφέρθηκαν σε δήμους και κοινότητες, καθώς επίσης και οι δαπάνες μισθοδοσίας των κατατασσόμενων σε θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σχολικών φυλάκων και εργαζόμενων σε προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι», Κοινωνική Μέριμνα και για ΑμεΑ.
Επίσης, με άλλη απόφαση του υφυπουργού Εσωτερικών Γιώργου Ντόλιου, το υπουργείο προχωρά στην εκταμίευση 40.000.000 ευρώ προς τους ΟΤΑ, για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων του έτους 2010.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση, το συνολικό ποσό διατίθεται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π) και προορίζεται στους Δήμους και τις Κοινότητες αποκλειστικά και μόνο για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του τρέχοντος έτους, των πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σχολείων τους, συμπεριλαμβανομένων των μειονοτικών των Νομών Έβρου, Ξάνθης και Ροδόπης και κατά προτεραιότητα προς κάλυψη δαπανών θέρμανσης των σχολικών μονάδων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου