Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Ο χάρτης υποψηφίων για τις περιφέρειες

Σημαντικός αριθμός στελεχών από την Αυτοδιοίκηση, την κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά και κομματικά στελέχη πρώτης γραμμής επιστρατεύονται για την επικείμενη αυτοδιοικητική αναμέτρηση στις 7 Νοεμβρίου.
Σε όλη την Ελλάδα, πάντως, επιδιώχθηκε, από όλα τα κόμματα, να δηλώσουν «παρών» και να επιδοθούν στη μάχη του σταυρού άνθρωποι που μπορούν να εγγυηθούν την ομαλή μετάβαση από την κρατική στην αιρετή Περιφέρεια.
Άνθρωποι, που με τα επιτελεία τους υπόσχονται πως θα καταφέρουν να διαχειριστούν τα χρήματα του Δ΄ ΚΠΣ, που τόσο πολύ έχει ανάγκη ο τόπος.
Παράλληλα δε θα είναι εκείνοι που θα κληθούν να εφαρμόσουν τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση, που έχει συντελεσθεί τα τελευταία χρόνια στη δημόσια διοίκηση, με βάση το σχέδιο "Καλλικράτης".
Ποιους στηρίζουν τα κόμματα
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τον Άρη Γιαννακίδη, η ΝΔ θα στηρίξει τον νυν νομάρχη Ξάνθης Γιώργο Παυλίδη και το ΚΚΕ την υποψηφιότητα του Χρήστου Τρέλλη.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τον νυν νομάρχη Αθηνών Γιάννη Σγουρό, η ΝΔ τον γιατρό Βασίλη Κικίλια, το ΚΚΕ την υποψηφιότητα του βουλευτή του κόμματος Θανάση Παφίλη, ο ΛΑΟΣ τον Άδωνι Γεωργιάδη, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ θα στηρίξει το δημοσιογράφο και βουλευτή επί μία τετραετία με το ΣΥΡΙΖΑ, Γρηγόρη Ψαριανό, οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ θα στηρίξουν τον ακτιβιστή Κώστα Διάκο.
Στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει διαφωνία με τον ΣΥΝ να υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Αλέξη Μητρόπουλο και τον Αλέκο Αλαβάνο να ανακοινώνει τη δική του υποψηφιότητα.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Η ΝΔ θα στηρίξει τον νυν νομάρχη Λέσβου, Παύλο Βογιατζή, , το ΠΑΣΟΚ τον Νάσο Γιακαλή, δήμαρχο Μυτιλήνης, το ΚΚΕ την υποψηφιότητα του παλαίμαχου βουλευτή του κόμματος Στρατή Κόρακα, , ενώ ο ΛΑΟΣ «κατεβάζει» τον βουλευτή και εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Κωστή Αϊβαλιώτη.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Απόστολου Κατσιφάρα, υφυπουργού Δικαιοσύνης, η ΝΔ δεν έχει ακόμη καταλήξει, αλλά ακούγονται οι υποψηφιότητες των κ.κ. Γ. Παπαναστασίου, και Σπήλιου Λιβανού και το ΚΚΕ στήριξε την υποψηφιότητα του βουλευτή του κόμματος Νίκου Καραθανασόπουλου.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Η ΝΔ στηρίζει τον Γιώργο Δακή, νυν νομάρχη Κοζάνης, το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει τον Γιάννη Παπαϊορδανίδη και το ΚΚΕ επέλεξε τον Αντώνη Τσάκωνα.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ
Το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει την υποψηφιότητα του βουλευτή Ιωαννίνων και γ΄ αντιπρόεδρου της Βουλής Βαγγέλη Αργύρη, η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ τον νυν νομάρχη Ιωαννίνων Αλέκο Καχριμάνη και το ο ΚΚΕ τον Κώστα Κωτσαντή.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει το νυν νομάρχη Θεσσαλίας Απόστολο Παπατόλια, η ΝΔ τον βουλευτή Λάρισας Κώστα Αγοραστό, το ΚΚΕ τον συνδικαλιστή Βαγγέλη Μπούτα και το ΛΑΟΣ τον βουλευτή του Αστέριο Ροντούλη.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
Όλα δείχνουν πως το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει τον Ηλία Μπεριάτο, καθηγητή στο Χωροταξικό και Περιφερειακό Σχεδιασμό του Πανεπιστημίου της Σορβόννης ,πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών .Διετέλεσε Γ.Γ. ΠΕΧΩΔΕ (1998-2001), και Γ. Γ .Δασών ενώ ήταν βουλευτής Επικρατείας το 2009.
Η ΝΔ στηρίζει την υποψηφιότητα του Σπύρου Σπύρου, που είναι γιατρός, είχε εκλεγεί βουλευτής το 1996 και επανεξελέγη το 2000. Τον κ. Σπύρου υποστηρίζει και ο ΛΑΟΣ.
Το ΚΚΕ θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Θεόδωρου Γουλή, μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και του Γραφείου Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας .
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Η ΝΔ στηρίζει τον νυν νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη, επί σειρά ετών αυτοδιοικητικό στέλεχος της παράταξης. Παρ΄ ολίγον ο Α. Σαμαράς να άρει τη στήριξή του στον κ. Ψωμιάδη (ο οποίος ήταν και υποψήφιος για την ηγεσία της ΝΔ) αν αυτός επέμενε να κατεβάσει ως αντιπεριφερειάρχη τον αδελφό του. Ο νομάρχης έκανε πίσω, αλλά αυτό του κόστισε την άρση της στήριξης από τον ΛΑΟΣ.
Το ΠΑΣΟΚ επέλεξε την στήριξη της υποψηφιότητας του Μάρκου Μπόλαρη υφυπουργού Οικονομίας, δικηγόρου στο επάγγελμα.
Το ΚΚΕ στηρίζει το Θεοδόση Κωνσταντινίδη, τοπογράφο και μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ.
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ υποστηρίζει τη βουλευτή Ασημίνα Ξηροτύρη, ενώ ο Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε ότι η ανακοίνωση του δικού του υποψηφίου θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, την επόμενη Τρίτη.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
Το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει τον Σταύρο Αρναουτάκη, υφυπουργό Οικονομίας, με περγαμηνές στην Αυτοδιοίκηση, δήμαρχος Αρχανών , που αξιοποίησε στο έπακρο τα κοινοτικά κονδύλια.
Η ΝΔ στηρίζει το Γιάννη Πλακιωτάκη, Βιοχημικό Μηχανικό ,πρώην υφυπουργό Άμυνας. Ο κ. Πλακιωτάκης εξελέγη βουλευτής Λασιθίου. Ωστόσο, η υποψηφιότητά του ήταν η αφορμή για να εκδηλωθεί νέα σύγκρουση της ηγεσίας της ΝΔ με την κα Μπακογιάννη, ενώ διεγράφη ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο οποίος είχε εκδηλώσει την πρόθεση να είναι υποψήφιος.
Το ΚΚΕ στηρίζει το Στέλιο Ορφανό, στέλεχος του κόμματος, υποψήφιο δήμαρχο και δημοτικό σύμβουλο Ηρακλείου Κρήτης από το 1998 έως σήμερα.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει την υποψηφιότητα του νυν νομάρχη Δωδεκανήσου Γιάννη Μαχαιρίδη, αρχιτέκτονα, που εκλέγεται νομάρχης από το 1985, μέχρι το 1994.
Το 1995 χρημάτισε Περιφερειακός Διευθυντής Δωδεκανήσου και από το 1996 ως το 2002 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αιγαίου.
Στις νομαρχιακές εκλογές του 2002 εξελέγη Νομάρχης Δωδεκανήσου. Επανεξελέγη τον Οκτώβριο του 2006.
Η ΝΔ θα στηρίξει τον Μπάμπη Κόκκινο πρώην ΓΓ της περιφέρειας . Τον κ. Κόκκινο στηρίζει και ο ΛΑΟΣ.
To ΚΚΕ στηρίζει την ηθοποιό Λίλα Καφαντάρη, βουλευτή του Κόμματος από το 2007 έως 2009 και υποψήφια στις εκλογές του 2009 στα Δωδεκάνησα.
Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ -μαζί με τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ στηρίζουν τον ακτιβιστή και μέλους του κόμματος των Οικολόγων Νίκο Χρυσόγελο.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Ο πρώην υφυπουργός της ΝΔ στην κυβέρνηση του Καραμανλή, Πέτρος Τατούλης, ανακοίνωσε εξ αρχής την υποψηφιότητά του, ως ανεξάρτητος, αλλά ήδη ανακοίνωσαν ότι τον στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ και ο ΛΑΟΣ.
Η ΝΔ στηρίζει την υποψηφιότητα του νυν νομάρχη Μεσσηνίας και προέδρου της ΕΝΑΕ Δημήτρη Δράκου, ο οποίος είναι γεωπόνος στο επάγγελμα, ασχολείται με το δεύτερο αυτοδιοικητικό βαθμό από τότε που έγινε αιρετός και επί 16 χρόνια εκλέγεται νομάρχης.
Το ΚΚΕ στηρίζει τον οικονομολόγο Νίκο Γόντικα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει την υποψηφιότητα του νυν νομάρχη Βοιωτίας Κλέαρχου Περγαντά και η ΝΔ αυτήν του Θανάση Χειμάρα, Βουλευτή Φθιώτιδας από το 1993 μέχρι και το 2000.
Το ΚΚΕ θα υποστηρίξει το Γιώργο Μαρίνο, Μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ, ο δε ΛΑΟΣ τον πρώην νομάρχη Εύβοιας Νίκο Παπανδρέου.
http://www.ota.gr/article/44496.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου