Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

              Πολυδιάσπαση υποψηφιοτήτων
    στους δήμους των βορείων προαστίων
Σε «κινούμενη άμμο» εξελίσσονται οι αυτοδιοικητικές εκλογές για τα κόμματα, που προσδοκούν πολιτικά οφέλη, αλλά και τους υποψήφιους αιρετούς, οι οποίοι πλέον έχουν να αντιμετωπίσουν νέα δεδομένα μετά τη συνένωση των δήμων. Τις εκλογές αυτές «σφραγίζουν» η πολυδιάσπαση των υποψηφιοτήτων, η διεκδίκηση, δηλαδή, ενός δήμου από πολλούς υποψηφίους, οι οποίοι προέρχονται από τον ίδιο πολιτικό χώρο. Ετσι, κατεβαίνουν στις εκλογές πολλοί «αντάρτες» και ανεξάρτητοι που διεκδικούν το αξίωμα του δημάρχου. Σε πολλές περιπτώσεις σε έναν δήμο, που έχει προκύψει από τη συνένωση δύο και τριών δήμων, διεκδικούν τον δημαρχιακό θώκο περισσότεροι από έξι υποψηφίους, συμπεριλαμβανομένων και των νυν δημάρχων των παλαιών συνενούμενων δήμων. Οι ζυμώσεις κορυφώνονται, ενώ τα κόμματα φαίνεται να δείχνουν την προτίμησή τους σε νυν δημάρχους με θετική τροχιά. Αποφεύγουν να δίνουν χρίσμα στους μικρούς δήμους, με αποτέλεσμα να συνωστίζονται υποψήφιοι από τον ίδιο κομματικό χώρο. «Σφήνα» σε αυτούς μπαίνουν ανεξάρτητοι υποψήφιοι.
- Μαρούσι: Την ανανέωση της θητείας του ως δημάρχου διεκδικεί ο Γιώργος Πατούλης, ο οποίος υποστηρίζεται από τη Ν.Δ., ενώ από το ΠΑΣΟΚ το αξίωμα θα διεκδικήσει(ανακοινώθηκε χθες) ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου, Ηλίας Γιαννακάκος και από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Λ. Μαγιάκης. Το όνομα του Στ. Ραγκούση, πρώην επικεφαλής ανεξάρτητης παράταξης, ακούγεται επίσης ως ανεξάρτητη υποψηφιότητα καθώς και του Τάσου Τάσου Γιαννακόπουλου(πρώην Αντιδημάρχου Οικονομίας στη Διοίκηση Πατούλη).
Το ΚΚΕ στηρίζει τον ογκολόγο-ακτινολόγο κ. Νικ. Μπουντούρογλου.
- Πεντέλη: Στον δήμο που προκύπτει από τη συνένωση Μελισσίων, Πεντέλης και Νέας Πεντέλης έχουν ανακοινώσει επίσημα υποψηφιότητα ο δήμαρχος Πεντέλης Δ. Στεργίου-Καψάλης, που είναι τρόπον τινά «διακομματικός», καθώς έχει στηριχθεί άλλοτε από τη Ν.Δ. και άλλοτε από το ΠΑΣΟΚ. Επίσης, κατεβαίνει ως ανεξάρτητος ο νυν δήμαρχος Μελισσίων, Μ. Γραφάκος, που είχε στηριχθεί παλαιότερα από τη Ν.Δ & τον ΣΥΝ  καθώς επίσης και ο αντιδήμαρχος Ν. Πεντέλης, Αντ. Φειδοπιάστης(Δημοκρατική Αριστερά). Το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ ελαβε εστω και αργά, ο Δ. Παπακωνσταντίνου, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στα Μελίσσια, ενώ το ΚΚΕ στηρίζει ξανά τον κ. Α. Καρατζή.
- Βριλήσια: Τη συνέχιση της θητείας του για δεύτερη φορά επιδιώκει ο υποστηριζόμενος από τη Ν.Δ. Κ. Ιωαννίδης, ενώ δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει αν θα κατέβει ως «αντάρτης» της Ν.Δ. ο Ν. Ζήσης... Από το ΠΑΣΟΚ την επίσημη στήριξη έλαβε ο Ξεν. Μανιατογιάννης, επί τρεις τετραετίες δημοτικός σύμβουλος. Πρόθεση να συμμετάσχει στην εκλογική μάχη έχει εκφράσει και ο Α. Χριστάκης, πρώην δημοτικός σύμβουλος. 
 Από τον ΣΥΡΙΖΑ, υποψήφιος θα είναι ο Γιαν. Τσούτσιας, φαρμακοποιός, ενώ το ΚΚΕ κατεβάζει τον Βασ. Βήττο.
- Λυκόβρυση - Πεύκη: Υποψήφιος με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ κατεβαίνει ο νυν δήμαρχος της Πεύκης Γ. Θεοδωρακόπουλος, γνωστός αθλητικογράφος, ενώ με τη στήριξη ΣΥΝ, Δ.Α. ο δήμαρχος Λυκόβρυσης Δ. Φωκιανός. Υποψήφιος με το ΚΚΕ, ο συνταξιούχος κ. Π. Ασβεστάς.
- Κηφισιά: Στον νέο καλλικρατικό Δήμο Κηφισιάς, όπου συνενώνονται τρεις δήμοι (Κηφισιά, Εκάλη, Νέα Ερυθραία) διεκδικεί εκ νέου τον δήμο ο νυν δήμαρχος Κηφισιάς και πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), Νικ. Χιωτάκης, ο οποίος μετρά ήδη δύο θητείες έχοντας την επίσημη υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Η έκπληξη έρχεται από το ΠΑΣΟΚ που στηρίζει τη νυν δήμαρχο Σερίφου, κ. Αγγελική Συνοδινού. Την πρόθεσή του για ανεξάρτητη υποψηφιότητα με τον συνδυασμό «Ανεξάρτητη Κίνηση Δημοτών Ερυθραίας - Κηφισιάς - Εκάλης» έχει ήδη εκφράσει ο Βασ. Βάρσος, πρώην δήμαρχος Κηφισιάς. Από το ΚΚΕ ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του Νικ. Σφαντού, προέδρου της Ενωσης Ιδιοκτητών Καθαριστηρίων. Επίσης, ως υποψήφια του ενιαίου δήμου κατεβαίνει και η νυν δήμαρχος Εκάλης, κ. Βάσω Σπηλιωτοπούλου, αρχιτέκτων- μηχανικός του ΕΜΠ.
- Ηράκλειο: Ο δήμαρχος Στ. Γεωργόπουλος διεκδικεί νέα θητεία και τη στήριξη της Ν.Δ. Ανεξάρτητη υποψηφιότητα ανακοίνωσε ο Π. Βλασσόπουλος από τη Ν.Δ. Από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ θα κατέβουν ο πρώην δήμαρχος Γ. Μαστοράκος, ο Ν. Μπάμπαλος και ο Κ. Κουτρούλης. Κανείς δεν έχει πάρει χρίσμα, ενώ υποψήφιος με το ΚΚΕ κατέρχεται το μέλος της Γραμματείας ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών κ. Β. Λυκούρας. Ανεξάρτητος υποψήφιος ο Γ. Βλαντής.
- Νέα Ιωνία: Ο νυν δήμαρχος Γ. Χαραλάμπους, πρώην υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών το ’80, θα διεκδικήσει νέα θητεία, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Απέναντί του θα έχει για τρίτη συνεχόμενη ανταμέτρηση τον υποψήφιο με τη στήριξη της Ν.Δ., Ν. Κουκουλάρη.
- Αγ. Παρασκευή: Υποψήφιος με τη στήριξη της Ν.Δ. κατεβαίνει ο γιατρός Β. Ζορμπάς, ενώ από το ΠΑΣΟΚ στηρίζεται ο νυν δήμαρχος Β. Γιαννακόπουλος. Υποψήφιος με τη στήριξη ΣΥΝ, Δ.Α. ο Γ. Σταθόπουλος και από το ΚΚΕ ο Α. Γκιζιώτης.
- Χαλάνδρι: Στον Δήμο Χαλανδρίου ο νυν δήμαρχος Γρ. Ζαφειρόπουλος παραδίδει την σκυτάλη στον Γ. Κουράση, οικονομολόγο, ο οποίος επίσης στηρίζεται από τη Ν.Δ., καθώς ο κ. Ζαφειρόπουλος θα είναι υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Β. Αττικής στο ψηφοδέλτιο Κικίλια. Το φαινόμενο της πολυδιάσπασης βρίσκει εφαρμογή στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, όπου έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τρεις υποψηφίους, τον Κ. Παττακό, πρώην δήμαρχο Χαλανδρίου, τον Στ. Ανδρεόπουλο, ο οποίος υπήρξε και παλαιότερα υποψήφιος δήμαρχος και τον Ν. Πανταζή, δημοτικό σύμβουλο από το 1990. Το πιθανότερο είναι ότι η Ιπποκράτους δεν θα δώσει χρίσμα σε υποψήφιο του Δήμου Χαλανδρίου. Από το ΚΚΕ κατεβαίνει και πάλι η δημοσιογράφος Λούλα Καρατζά, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του...
Tων Φωτεινης Kαλλιρη - Eλενας Kαρανατσηhttp://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_18/09/2010_415500

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου