Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Έτεκεν... μυν

Σε καιρούς χαλεπούς η στροφή στην παράδοση γίνεται πηγή δύναμης και συγκινησιακής φόρτισης. Αυτό το γνωρίζουν οι επικοινωνιολόγοι του Μαξίμου και είχαν προετοιμάσει μια τριήμερη φιέστα στο γήπεδο του Ταε Κβον Ντο, για να εορτασθεί η γενέθλιος ημέρα του ΠΑΣΟΚ, η 3η του Σεπτέμβρη. Σκοπός ήταν ο πρωθυπουργός που -από πάντα- ουδεμία σχέση είχε με το τότε ΠΑΣΟΚ, να δώσει μέσα από την τελετουργία της συνεδρίασης το μήνυμα ότι το νήμα δεν κόπηκε υπό την ηγεσία του, ότι το ΠΑΣΟΚ του απλού λαού, των μη προνομιούχων, είναι εδώ.
Φευ… μοίρα δύστηνος του κυρίου Παπανδρέου, το διοικητικό έλλειμμα που έχει επιδείξει, η απουσία του από την καθημερινή τριβή της διαχειριστικής λειτουργίας της κυβέρνησης, το μοντέλο της… προεδρικής κυβέρνησης με το οποίο έχει αντικαταστήσει τον συνήθη τρόπο λειτουργίας των πρωθυπουργών, είχε τα αποτελέσματά του: Την Πέμπτη, ενώ οι δημοσιογράφοι και οι κάμερες είχαν κατακλίσει την Ιπποκράτους, εξαιτίας της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου, εισέπραττε αλλεπάλληλα «όχι» από βουλευτές και υφυπουργούς να είναι υποψήφιοι περιφερειάρχες, με τους δημοσιογράφους να έχουν μείνει άναυδοι...
Ήταν μια απρόσμενη και αδιανόητη αποδόμηση, μην πω κατάρρευση, του πρωθυπουργικού προφίλ του κ. Παπανδρέου. Ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται εξοργισμένος με τους συνεργάτες του, που τον εξέθεσαν στην βάσανο των αρνήσεων εκ μέρους των βουλευτών και των υφυπουργών του. Θα ήταν πιο ειλικρινές όμως να αιτιάται εαυτόν. Το ΠΑΣΟΚ από τον Πάσχα έχει αναθέσει σε τρεις εταιρίες ( Metron Analysis, Καπα Research και G.P.O.) να διεξάγουν δημοσκοπήσεις για την αναγωρισιμότητα και την αποδεκτικότητα κάποιων στελεχών του στο γενικό πληθυσμό και όχι μόνο στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Κάθε δυο μέρες οι δημοσκοπήσεις συμπληρώνονται με δείγμα 800 ατόμων και σε συνεχή ροή έδειχναν ποιοι κάνουν «γκελ» στο κοινωνικό σώμα. Όταν λοιπόν έχεις ενδείξεις ότι κάποιοι από αυτούς που φέρονται εν δυνάμει νικητές των εκλογών ετοιμάζονται να σου πουν το «όχι», δεν τους καλείς ενώπιον των δημοσιογράφων και των καμερών, προκειμένου να του εκβιάσεις, να πουν το «ναι» για να μην εκθέσουν τον πρωθυπουργό. Στέλνεις τους συνεργάτες σου δεκαπέντε μέρες πριν, τους συναντούν «κεκλεισμένων των θυρών», διαπραγματεύονται μαζί τους, εν ανάγκη τους στέλνεις υποδόρια μηνύματα για την ενδεχόμενη «ασταθή» μελλοντική τους πορεία στο κυβερνητικό σχήμα. Και όταν τους καλείς στο γραφείο σου, ενώ στο πεζοδρόμιο της Ιπποκράτους παραμονεύει σμήνος πεινασμένων για ειδήσεις δημοσιογράφων, το θέμα έχει κλείσει και απομένει μόνο η τυπική χειραψία, τα χαμόγελα και οι δηλώσεις μάχης και αισιοδοξίας.
Ό γέγονε γέγονε, απομένει να δούμε τα αποτελέσματα των επιλογών… Η επιλογή Καμίνη για την Αθήνα, ενός καθ΄ όλα αξιοπρεπούς και αξιόλογου κοινωνικού στελέχους, που το πρότεινε η παράταξη του κυρίου Κουβέλη, άφησε εκτός εκλογικής μάχης την κυρία Γεννηματά, δυσαρεστώντας τις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ. Πολλοί απεύχονται να επαναληφθεί το φιάσκο της Μαρίας Δαμανάκη το 98, όπου στηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ αλλά πάτωσε εκλογικά. Βέβαια η κα Δαμανάκη έφερνε στις οργανώσεις το ΠΑΣΟΚ δυσάρεστες μνήμες από το βρώμικο 89 (υιοθετώ την ρήση περί «βρώμικου 89»). Ο κ. Καμίνης δεν έχει τέτοια προϊστορία που να ανασύρει μνήμες.
Το κακό είναι όμως ότι είχε δημιουργηθεί η εντύπωση στο οργανωμένο ΠΑΣΟΚ ότι θα ήταν υποψήφια για τον δήμο ΑΘηναίων η κα Γεννηματά, κάτι που είχε γίνει δεκτό με ενθουσιασμό, αφενός λόγω του ονόματος - ενός ονόματος που είναι βαρύ σαν ιστορία στο ΠΑΣΟΚ , αφετέρου επειδή οι δημοσκοπήσεις την έφεραν να μπορεί να αποσπάσει τον δήμο από τον Ν. Κακλαμάνη... Αναμένεται να αποδειχθεί ότι οι οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ θα δουλέψουν εκλογικά με τον ίδιο ζήλο για τον κ. Καμίνη (σ.σ. θα πείτε τι σημασία έχει; Θα σας απαντήσω ότι οι κομματικοί μηχανισμοί έχουν στο DNA τον αγώνα για την εκλογική επικράτηση, αλλιώς θα αυτοκαταργούνταν. Ο ενθουσιασμός με τον οποίο θα μπουν στη μάχη, μπορεί να κάνει τη διαφορά.).
Πάντως η επιλογή Καμίνη δεν είναι «αυτοδιοικητική» επιλογή για τον κ. Παπανδρέου.. . Εχει βάθος και σχετίζεται με τις στοχεύσεις του να ξετυλίξει μια κεντροαριστερή στρατηγική σε βάθος χρόνου. Κατά πόσο αυτό είναι όνειρο θερινής νυχτός, σε καιρούς μνημονίου, θα μας το δείξει το μέλλον…
06/09/2010
του Γιάννη Σιδέρη
http://www.protagon.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου