Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

2.000 ΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ     70 χιλιάδες οι υποψήφιοι
Αν σχημάτιζαν μια ανθρώπινη αλυσίδα, θα κάλυπταν την απόσταση από την Αθήνα έως τη Χαλκίδα.
Είναι οι περίπου 70.000 υποψήφιοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, που πρόκειται να «εκτεθούν» στις προσεχείς εκλογές του Νοεμβρίου διεκδικώντας το σταυρό των ψηφοφόρων. Διεκδικούν μία από τις 9.257 θέσεις δημοτικών και τις 713 περιφερειακών συμβούλων.
Ετσι, από την εποχή του «Καποδίστρια» οι αλλαγές του «Καλλικράτη» μπορεί να επέφεραν μείωση κατά 50% στις θέσεις των αιρετών, ωστόσο, αριθμητικά, όσοι πρόκειται να διαγκωνιστούν για μια θέση συμβούλου συγκρίνονται με τον πληθυσμό της πόλης των Χανίων.
Η ανθρωπογεωγραφία των υποψηφίων στις επικείμενες εκλογές αναδεικνύει επίσης κι ένα ακόμη στοιχείο: Πανελλαδικά, με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς, περισσότεροι από 2.000 θα είναι οι συνδυασμοί, όλων των πολιτικών αποχρώσεων και τάσεων, που θα διεκδικήσουν μια θέση στο δήμο ή την περιφέρεια.
Σε επίπεδο δημοτικών εκλογών, οι πρώτοι συνδυασμοί που διαμορφώθηκαν εδώ και μήνες ήταν κυρίως οι «αντάρτες» των μεγάλων κομμάτων αλλά και ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Σχεδόν από τις αρχές του έτους αρκετοί εξ αυτών δημοσιοποίησαν τις προθέσεις τους θέλοντας να προλάβουν τα επίσημα χρίσματα του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Σε μεγάλο ποσοστό έχουν ήδη ανακοινώσει και τους υποψήφιους συμβούλους τους.
Ενα επιπλέον χαρακτηριστικό αυτής της εκλογικής αναμέτρησης σχετίζεται με τη «δεξαμενή» των υποψηφίων. «Τα πρωτοκλασάτα στελέχη της Τ.Α., νομάρχες και νομαρχιακοί σύμβουλοι, προτιμούν να κατέβουν ως υποψήφιοι στις δημοτικές και όχι στις περιφερειακές εκλογές», σχολίασε ο επικοινωνιολόγος Θ. Παπαμιχαήλ.
Οπως εξήγησε, «αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι δήμοι έχουν αρκετές μισθοδοτουμενες θέσεις (αντιδημάρχων και προέδρων οργανισμών), ενώ οι επιλογές των αντιπεριφερειαρχών γίνονται κεντρικά από τα κόμματα και όχι από τον υποψήφιο περιφερειάρχη. Ετσι, οι υπόλοιπες θέσεις των περιφερειακών συμβούλων δεν προσφέρουν μισθό και συνεπώς δεν έχουν κάποιο οικονομικό ενδιαφέρον. Από το δήμο λοιπόν έχουν κάτι να περιμένουν, ενώ από την περιφέρεια τίποτα», πρόσθεσε ο Θ. Παπαμιχαήλ.
Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010
ΣΠΥΡΟΣ ΦΡΕΜΕΝΤΙΤΗΣ
"Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου