Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

 Οι αντάρτες αναδεικνύουν εσωκομματικάπροβλήματα
  Σε πολλές περιπτώσεις οι επιλογές ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.             αμφισβητήθηκαν από τον τοπικό μηχανισμό

Ο πόλεμος μεταξύ κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας θα δοθεί στο πεδίο του Μνημονίου. Οι κατά τόπους μάχες σε πολλές περιοχές της χώρας, πάλι, θα δοθούν στα χαρακώματα που έχουν στήσει οι αντάρτες και των δύο πλευρών. Η διαδικασία στην ανάδειξη των υποψηφίων, η αντιπαράθεση μεταξύ «παλαιού» και «νέου» και στα δύο κόμματα εξουσίας και πλείστοι άλλοι από τους συνήθεις λόγους οδήγησαν μία σειρά από ενδιαφερόμενους να αγνοήσουν τις κομματικές βουλές και να τεθούν επικεφαλής αντάρτικων ψηφοδελτίων.
Η περίπτωση της περιφέρειας Αττικής είναι η πλέον εκκωφαντική. Μετά τη διαγραφή των κ. Γ. Δημαρά και στη συνέχεια του Αλ. Μητρόπουλου από το κυβερνών κόμμα, η πρώτη εντύπωση που δημιουργήθηκε όταν επισημοποιήθηκαν οι υποψηφιότητές τους ήταν ότι το ΠΑΣΟΚ απειλείται.
Μετά την πρώτη αναταραχή, ωστόσο, έγιναν δεύτερες σκέψεις. «Αν ο Γιάννης Δημαράς και ο Αλέξης Μητρόπουλος κατέβαιναν μαζί, τότε ο κίνδυνος για το ΠΑΣΟΚ θα ήταν μεγαλύτερος» υποστηρίζουν στελέχη του κόμματος, χωρίς ωστόσο να θεωρούν εύκολη υπόθεση την επικράτηση του κ. Γ. Σγουρού.
Προσβλέπουν συγκεκριμένα στο ενδεχόμενο ο κ. Δημαράς να μην κατορθώσει τελικά να συγκεντρώσει τους περίπου 150 περιφερειακούς συμβούλους που απαιτούνται και να αποσύρει τελικά την υποψηφιότητά του. Αλλες πηγές, ωστόσο, στην Ιπποκράτους, εκφράζουν την εντελώς αντίθετη άποψη, λέγοντας ότι σε μία τέτοια περίπτωση, ο κ. Δημαράς θα μπορούσε να συνεργαστεί με τον κ. Μητρόπουλο...
Μεγάλο πρόβλημα φαίνεται να αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ και στην Περιφέρεια των Ιονίων Νήσων λόγω της αντάρτικης υποψηφιότητας του κ. Καλούδη, ενώ και σε άλλες περιοχές, όπως π.χ. στον Δήμο Πάτρας, «πράσινα» στελέχη της αυτοδιοίκησης που δεν πήραν το χρίσμα λέγεται ότι ουδόλως στηρίζουν τους επίσημους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ. Αν κάτι, ωστόσο, ανησυχεί περισσότερο τους επιτελείς της Ιπποκράτους, είναι η τύχη των λεγόμενων «παράτολμων» επιλογών. Οχι μόνο του κ. Καμίνη στην Αθήνα, αλλά πρωτίστως του κ. Γ. Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη καθώς ο κομματικός μηχανισμός ουδέποτε αντιμετώπισε με θέρμη την υποψηφιότητά του.
Να σημειωθεί ότι σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, καταγράφεται υπόγεια σύγκρουση για την επιλογή των αντιπεριφερειαρχών.
Κάτι ανάλογο γίνεται και στη Ν.Δ., όπου η Ρηγίλλης έχει ξεκαθαρίσει ότι επιθυμεί να έχει λόγο στην επιλογή των αντιπεριφερειαρχών, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι τοπικές εντάσεις. Από τις πιο έντονες μάχες είναι αυτή που θα δοθεί για τον Δήμο του Πειραιά, αφού ο έχων το χρίσμα κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος και ο ανεξάρτητος προερχόμενος από τη γαλάζια παράταξη κ. Πέτρος Μαντούβαλος είναι ορκισμένοι εχθροί. Το βράδυ των εκλογών, όμως, η Ρηγίλλης θα έχει να αντιμετωπίσει το εξής παράδοξο: Θα έχει μεγάλη αγωνία για το αποτέλεσμα μιας μάχης που στο γενικό της αποτέλεσμα θεωρείται χαμένη από χέρι: Τη μάχη της Κρήτης, όπου το βασικό ζητούμενο είναι ο συνδυασμός του κ. Γ. Πλακιωτάκη να κερδίσει έστω και μία ψήφο παραπάνω από τον υποστηριζόμενο από την πρώην υπουργό Ντόρα Μπακογιάννη κ. Δ. Γιαννουλάκη. Μικρότερο αλλά πάντως υπαρκτό είναι για τη Ρηγίλλης και το ζήτημα της ανεξάρτητης υποψηφιότητας του πρώην προέδρου της ΝΟΔΕ Ανατολικού Τομέα Θεσσαλονίκης, Μάκη Στεργίου, ο οποίος κατεβαίνει με τη στήριξη του ΛΑΟΣ κόντρα στον κ. Κ. Γκιουλέκα για τον Δήμο Θεσσαλονίκης.
Αυτές είναι οι πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις. Αντάρτικα ψηφοδέλτια, ωστόσο, υπάρχουν διάσπαρτα σε ολόκληρη την περιφέρεια, οπότε αντίστοιχοι είναι και οι πονοκέφαλοι για τη Ρηγίλλης.
Των Ελλης Τριανταφυλλου - Κωνσταντινου Ζουλα

Hμερομηνία δημοσίευσης: 26-09-10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου