Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Ιντερνετική «Διαφάνεια» στην πολιτική
 Σε διαδικτυακή πύλη θα καταχωρίζονται οι εκλογικές
 δαπάνες  υποψηφίων, συνδυασμών και κομμάτων
Σε πλήρη ονομαστικοποίηση των πηγών χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων προχωρά η κυβέρνηση παρά τις έντονες αντιρρήσεις του ΚΚΕ που απειλεί να μην εφαρμόσει τον νόμο. Χθες ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης παρουσίασε τη διαδικτυακή πύλη «Διαφάνεια» στην οποία θα καταχωρίζονται και θα προβάλλονται οι εκλογικές δαπάνες των υποψηφίων και των συνδυασμών στις προσεχείς δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Πρόκειται για μία κεντρική βάση δεδομένων η οποία θα τεθεί σε λειτουργία από την προσεχή Τρίτη, 7 Σεπτεμβρίου, στο site του υπουργείου Εσωτερικών (ypes. ekloges.gr) και στην οποία θα μπορούν, εκτός από τους υποψήφιους και τους συνδυασμούς οι οποίοι υποχρεούνται να αναρτούν τις δαπάνες και τα έσοδα τους, να έχουν πρόσβαση και οι πολίτες.
Ο υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης παραμένει η εξυγίανση του πολιτικού συστήματος. Το νομοσχέδιο για τον έλεγχο των οικονομικών των πολτικών κομμάτων, όπως είπε, θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή μαζί με τον εκλογικό νόμο χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει την ακριβή ημερομηνία της κατάθεσής του. «Δεν έχει ληφθεί σχετική απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο και θα προη γηθεί διάλογος με την κοινωνία και τα πολιτικά κόμματα πριν κατατεθεί στη Βουλή», επισήμανε.
Ο κ. Ραγκούσης, παρά ταύτα, άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει πλήρης ονομαστικοποίηση των πηγών χρηματοδότησης των κομμάτων, ενώ οι ρυθμίσεις που ισχύουν για τους υποψήφιους στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα επεκταθούν και στις εθνικές μετά από κατάλληλη προσαρμογή.
Στην πύλη «Διαφάνεια» οι διαχειριστές των συνδυασμών και οι υποψήφιοι στις προσεχείς δημοτικές και περιφεριακές εκλογές υποχρεούνται να καταχωρίζουν τα έσοδα και τις δαπάνες που πραγματοποιούν από τις 9 Αυγούστου 2010, οπότε άρχισε να ισχύει ο νέος νόμος. Με τη δημιουργία κεντρικής βάσης δεδομένων θα καταργηθεί η ανωνυμία της χρηματοδότησης και η χρήση κουπονιών, είπε ο κ. Ραγκούσης και επισήμανε ότι δεκατρείς ανεξάρτητες επιτροπές (όσες και οι περιφέρειες), που έχουν ήδη συγκροτηθεί, θα ελέγξουν τα οικονομικά στοιχεία των συνδυασμών και των υποψηφίων. Επισημαίνεται ότι παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας για τον έλεγχο των δαπανών, συνεπάγεται ακόμη και την έκπτωση των υποψηφίων από το αξίωμά τους. Μέσω της διαδικτυακής πύλης, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών, θα μπορούν να γίνονται και επώνυμες καταγγελίες πολιτών, οι οποίες ωστόσο δεν θα δημοσιοποιούνται.
Ολοκληρωμένο σύστημα καταγραφής
Η πύλη «Διαφάνεια», που κατασκευάστηκε από την εταιρεία Singular Logic η οποία έχει και την ευθύνη της μετάδοσης των αποτελεσμάτων των εκλογών, είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα καταγραφής και προβολής όλων των στοιχείων των συνδυασμών και των υποψηφίων.
Κόστισε 80.000 ευρώ. Καταχωρίζονται οι υποψήφιοι και οι συνδυασμοί.
Καταχωρίζονται τα έσοδα και οι δαπάνες καθενός ξεχωριστά.
Οι πολίτες έχουν πρόσβαση στο σύνολο των στοιχείων που αναρτώνται από τους συνδυασμούς.
Η αναζήτηση γίνεται με βάση ονοματεπώνυμο υποψηφίου, επωνυμία συνδυασμού, περιφέρεια, δήμο και εκλογική περιφέρεια.
Οι διαθέσιμες πληροφορίες αφορούν τα έσοδα από εισφορές φυσικών προσώπων και πωλήσεις κουπονιών, την πλήρη αποτύπωση των δαπανών (ημερομηνία, αξία, κατηγορία κτλ.), παροχές σε είδος και διευκολύνσεις, αλλά και πληρωμές μέσω τραπεζικών λογαριασμών.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Δ. ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=32&artId=314568&dt=04/09/2010#ixzz0yYDvxaLb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου