Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Στο εδώλιο UBS, J.Ρ, Deutsche Bank, Depfa!!!


Εκεί που δεν τολμούν οι νομοθέτες, τολμούν ευτυχώς... οι δικαστές. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου οδηγεί η ιταλική Δικαιοσύνη 4 από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, την ελβετική UBS, την αμερικανική J.Ρ. Morgan και τις γερμανικές Deutsche Bank και Depfa Bank - θυγατρική της Hypo Real Estate.
Οι 4 τράπεζες παραπέμπονται για «διακεκριμένη απάτη» σε βάρος του Δήμου του Μιλάνου και θα δικαστούν με 13 ιδιώτες στις αρχές του Μαΐου. Κατηγορούνται ότι, σε συνεργασία με κάποιους δημοτικούς υπαλλήλους, παραπλάνησαν το δημοτικό συμβούλιο της ιταλικής πόλης σε συμφωνία συναλλαγής παραγώγων swap, που έγινε το 2005 και αφορούσε δημοτικά ομόλογα συνολικής αξίας 1,68 δισ. ευρώ.
Παραπλάνησαν το δημοτικό συμβούλιο του Μιλάνου!
Ο εισαγγελέας Αλφρέντο Ρομπλέντο κατηγορεί τις λονδρέζικες θυγατρικές των 4 τραπεζών ότι παραπλάνησαν τον δήμο για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της συμφωνίας, στην οποία περιλαμβάνονταν τα swaps. Η συναλλαγή, που πέρασε τότε στα ψιλά, οδήγησε τον ιταλικό δήμο σε ζημιές τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ, ενώ αντίθετα, οι 4 τράπεζες καρπώθηκαν κρυφές προμήθειες 101 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον Ιταλό εισαγγελέα, η J.Ρ. Morgan εισέπραξε από προμήθειες που αποκρύφθηκαν από τον Δήμο του Μιλάνου 45 εκατ. ευρώ, η Deutsche Bank 25 εκατ. ευρώ, η Depfa Bank 21 εκατομμύρια και η UBS 10 εκατ. ευρώ. Και οι 4 τράπεζες αρνήθηκαν τις κατηγορίες, τις οποίες όμως έγκυροι νομικοί θεωρούν βάσιμες.
Η ιταλική Δικαιοσύνη έχει βάλει στο μικροσκόπιό της τον τελευταίο καιρό τις τράπεζες και τις αδιαφανείς πωλήσεις παραγώγων που πραγματοποιούσαν αυτές προς δήμους, περιφέρειες και επαρχίες της χώρας, οι οποίες κατέφευγαν στις παραπάνω, προκειμένου να αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους. Οι συμφωνίες αυτές οδήγησαν σε ζημιές περίπου 2,5 δισ. ευρώ την ιταλική αυτοδιοίκηση. Στην Πούλια, οι δικαστές απαγόρεψαν στην Bank of America να κάνει δουλειές με τους δήμους για δύο χρόνια εν μέσω κατηγοριών ότι παραπλάνησε και αυτή τις δημοτικές αρχές σε ανάλογες συμφωνίες παραγώγων, ενώ έρευνες διεξάγονται και κατά της ιαπωνικής Nomura για ανάλογη απάτη με τις τοπικές αρχές της Λιγουρίας το 2004.
Οι κινήσεις των Ιταλών δικαστών δεν συνάδουν, βέβαια, με τις αντίστοιχες κινήσεις των νομοθετών και των κυβερνήσεων, οι οποίες περίπου ενάμιση χρόνο από την εκδήλωση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κραχ δεν έχουν κάνει τίποτα για να μαζέψουν την ασυδοσία των τραπεζιτών. *

http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=142559

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου