Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

ΤΕΔΚΝΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ
Τρίτη 9/3/2010

Συνάντηση με τον υφυπουργό Εσωτερικών Γιώργο Ντόλιο, είχαν τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Επιτροπή των Περιφερειών με αντικείμενο την ενίσχυση του ρόλου της Επιτροπής στο πλαίσιο εφαρμογής της Συνθήκης της Λισαβόνας.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο επικεφαλής της Ελληνικής αντιπροσωπείας στην Επιτροπή των Περιφερειών Δημήτρης Καλογερόπουλος , δήμαρχος Αιγάλεω, ο αντιπρόεδρος της ΕτΠ νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός και τα μέλη Ευαγγελία Σχοιναράκη Νομάρχης Ηρακλείου, Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος Δήμαρχος Χαλανδρίου, Δημήτρης Μαραβέλιας Δήμαρχος Χαϊδαρίου, Κωνσταντίνος Σημιτσής Δήμαρχος Καβάλας, Σπύρος Σπυρίδων Νομαρχιακός Σύμβουλος Πειραιά .
Στη συνάντηση τέθηκαν τρία βασικά θέματα:
* Η μείωση του αριθμού των μελών της αντιπροσωπείας κατά ένα μέλος σύμφωνα με το άρθρο 305 της Συνθήκης της Λισαβόνας, ενώ από το 2013 οι γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής των Περιφερειών θα έχουν πιο σημαντικό ρόλο.
*Το θέμα της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ένταξη νέων χωρών όπως η Τουρκία και τα Σκόπια, καθώς μετά την έγκριση των τροπολογιών από την αρμόδια επιτροπή θα πάνε προς ψήφιση στην ολομέλεια τον Απρίλιο.
Για το θέμα αυτό θα χρειαστεί περαιτέρω ενίσχυση και στήριξη των Ελληνικών θέσεων από τις πολιτικές ομάδες.
*Η συγκρότηση οργάνου, στο Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο θα έχει συντονιστικό ρόλο ανάμεσα στην Ελληνική αντιπροσωπεία και στα υπουργεία με στόχο την αλληλοενημέρωση και την υποστήριξη των ελληνικών προτάσεων.
Σημειώνεται ότι το προτεινόμενο νέο σχέδιο της Επιτροπής των Περιφερειών προβλέπει να λαμβάνεται υπόψη σε κάθε νέα σύνθεση της ΕτΠ η αρχή της φθίνουσας δημογραφικής αναλογικότητας. Με βάση αυτή την αρχή η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Ισπανία αυξάνουν την εκπροσώπησή τους εις βάρος των μεσαίου μεγέθους κρατών -μελών. Για την Ελλάδα (όπως και για τις Λιθουανία, Ιρλανδία, Φινλανδία, Σλοβακία, Δανία, Βουλγαρία, Αυστρία, Σουηδία, Ουγγαρία, Τσεχοσλοβακία, Πορτογαλία και Βέλγιο) προβλέπεται η μείωση κατά μία έδρα της εκπροσώπησής της ,ήτοι από 12 σε 11 έδρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου