Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Κύμα μετατάξεων φέρνει ο «Καλλικράτης»


Κύμα μετατάξεων σε όλη τη Δημόσια Διοίκηση αρχίζει με το σχέδιο «Καλλικράτης», που θα δοθεί προς διαβούλευση τις επόμενες εβδομάδες και θα προβλέπει τη δημιουργία μέχρι 370 δήμων σε όλη τη χώρα.
Η αρχή θα γίνει με τη μεταφορά προσωπικού που σήμερα απασχολείται στις νομαρχίες, καθώς και με μετακινήσεις υπαλλήλων από δημοτικές επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα των δήμων- το σχέδιο προβλέπει συγχωνεύσεις- οι οποίοι ξεπερνούν τις 90.000.
Την προαναγγελία για τις μετατάξεις, που σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι σε αρκετές περιπτώσεις και υποχρεωτικές, έκανε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης κατά την ομιλία του στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης των Δήμων της χώρας (ΚΕΔΚΕ).
«Μεταφορά αρμοδιοτήτων για το νομοσχέδιο “Καλλικράτης” σημαίνει μεταφορά του αντίστοιχου προσωπικού και των σχετικών πόρων» σημείωσε ο κ. Ραγκούσης, περιγράφοντας τις αρμοδιότητες που θα φύγουν από τις σημερινές νομαρχίες και θα περιέλθουν πλέον στους νέους δήμους. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα το προσωπικό των τεχνικών υπηρεσιών δήμων και κοινοτήτων, οι οποίες λειτουργούν σε επίπεδο νομού και θα καταργηθούν, με αποτέλεσμα- όπως είπε ο υπουργός- το προσωπικό τους να μεταφερθεί στους δήμους.
Σε περιφέρειες- υπουργεία
Ανάλογες μετακινήσεις υπαλλήλων θα γίνουν και από τις σημερινές κρατικές περιφέρειες ή τα υπουργεία προς τις 13 Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις, οι οποίες θα θεσμοθετηθούν με τον «Καλλικράτη», βάσει και σε αυτή την περίπτωση των αρμοδιοτήτων που θα μεταφερθούν.
Σημειώνεται ότι υποχρεωτικές μετατάξεις υπαλλήλων άλλων υπηρεσιών προς τους δήμους έχουν γίνει και στο παρελθόν. Επί υπουργίας Β. Παπανδρέου η αρμοδιότητα των παιδικών σταθμών πέρασε στους δήμους και το μέχρι πρότινος προσωπικό που υπαγόταν στο υπουργείο Υγείας μεταφέρθηκε με νομοθετική διάταξη.
Το πακέτο μετατάξεων λόγω «Καλλικράτη» αποτελεί την αρχή ευρύτερων ανακατατάξεων στο προσωπικό του Δημοσίου. «Το πρόβλημα της Δημόσιας Διοίκησης δεν είναι τα κενά που ενδεχομένως σε ένα τμήμα από εδώ ή σε ένα τμήμα από εκεί υπάρχουν» δήλωσε ο κ. Ραγκούσης στη χθεσινή συνέντευξή του στο Μega και διευκρίνισε: «Ορθολογική διαχείριση του δυναμικού που υπάρχει και αξιόπιστη αντιμετώπιση όλων των υπαλλήλων μπορεί να δώσει τέλεια αποτελέσματα». Αρχίζει καταγραφή
Ειδικότερα αναμένεται το επόμενο διάστημα να προχωρήσει καταγραφή του πλεονάζοντος προσωπικού και των ελλείψεων που υπάρχουν στις δημόσιες υπηρεσίες, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει ο εξορθολογισμός των υπηρετούντων ανά φορέα.
ΠΑΝΩ ΑΠΟ 90.000 θα είναι οι υπάλληλοι που θα μετακινηθούν σε πρώτη φάση για τους 370 νέους δήμους
Προσχέδιο το Πάσχα - Μάιο στη Βουλή
ΣΥΜΦΩΝΑ με τις ανακοινώσεις του υπουργού Εσωτερικών Γ. Ραγκούση στην ΚΕΔΚΕ γύρω στο Πάσχα θα ανακοινωθεί το προσχέδιο του «Καλλικράτη», που θα φθάσει τις 400 σελίδες και θα περιλαμβάνει τόσο τις διατάξεις για αρμοδιότητες, πόρους και προσωπικό, όσο και τη νέα χωροταξία των δήμων. Στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή ώστε μέσα στον Μάιο να ψηφιστεί.
«Μόλις δοθεί το πράσινο φως από τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση θα τεθεί σε διαβούλευση» τόνισε ο κ. Ραγκούσης, επαναλαμβάνοντας πως για τη χάραξη των ορίων των δήμων θα τηρηθούν ενιαία και ομοιογενή κριτήρια.
«Δεν θα είναι εύκολο να βρει κανείς σε αυτό το οποίο θα παρουσιάσουμε το στοιχείο της μεροληψίας» διαβεβαίωσε τους δημάρχους, επισημαίνοντας ότι βασικές αρχές αποτελούν να μην υπάρξει καμία αλλαγή στα σημερινά όρια νομών και περιφερειών, να τηρηθεί το κάθε νησί και ένας δήμος, καθώς και να μη συνενωθούν ήδη μεγάλοι πληθυσμιακά δήμοι.
Όσον αφορά τους πόρους που θα στηρίξουν το εγχείρημα, ο κ. Ραγκούσης ανέφερε πως θα διατεθούν 4 δισ. ευρώ μέσω ενός νέου επιχειρησιακού προγράμματος.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΤΑ ΝΕΑ»-ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νικολέττα Μουτούση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου