Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

Στο στόχαστρο και οι δαπάνες των ΟTA

Νέο πακέτο λιτότητας 950 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Κατά πληροφορίες, αυτό θα τεθεί σε ισχύ τον Ιούνιο σε περίπτωση που στις 15 Μαΐου οι Βρυξέλλες αξιολογήσουν ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας αποκλίνει από τους στόχους που έχουν τεθεί.
Τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση αντιστοιχούν στο ποσό των 18 δισ. ευρώ. Ένα ποσό σχεδόν διπλάσιο από αυτό που απαιτεί η μείωση του ελλείμματος στο 8,7% του ΑΕΠ, ήτοι 9,8 δισ. ευρώ. Πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο πακέτο θα έχουν οι κρατικές δαπάνες, αφού όπως χαρακτηριστικά λένε αρμόδιοι παράγοντες πρόκειται για ένα τομέα που έχει πολλά ακόμη να δώσει...
Στο Υπουργείο Οικονομικών μελετούν ένα εκτεταμένο πρόγραμμα περιστολής κρατικών δαπανών το οποίο αφορά επενδυτικά έργα, εξοπλιστικά προγράμματα, καταναλωτικές δαπάνες αλλά και επιχορηγήσεις σε νομαρχίες, δήμους, κοινότητες, νοσοκομεία, ερευνητικά κέντρα και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ).
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι περισσότερες περικοπές θα γίνουν στους πόρους που απορροφά σήμερα η τοπική αυτοδιοίκηση. Στο Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν να μειώσουν αυτές τις δαπάνες κατά 400500 εκατ. ευρώ, περιορίζοντας έτσι αισθητά τα 4,5 δισ. ευρώ που δίνει σε ετήσια βάση ο προϋπολογισμός στους δήμους, τις κοινότητες και τις νομαρχίες.
Τα 25 σημείακλειδιά του πακέτου των 5,4 δισ.
Το πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ περιλαμβάνει:

1. Αύξηση 10% των συντελεστών ΦΠΑ που διαμορφώνονται σε 21% (από 19%), 10% (9%) και 4,5% (5%).
2. Αύξηση μέχρι 15% ΕΦΚ σε καύσιμα, με το φόρο στη βενζίνη να αυξάνεται 0,08 ευρώ ανά λίτρο και στο πετρέλαιο κίνησης 0,03 ευρώ ή στην τελική τιμή πώλησης κατά 0,10 ευρώ και 0,04 ευρώ, αντίστοιχα.
3. Αύξηση του ΕΦΚ στα τσιγάρα στο 65% από 63% (ελάχιστο ποσό είσπραξης 78 ευρώ ανά 1.000 τσιγάρα), με την τελική τιμή να φτάνει στα 4,20 ευρώ για το πακέτο των 3,20 ευρώ. Για πούρα και σιγκαρίλος αυξάνεται στο 32% επί της τιμής λιανικής και για τον καπνό στο 67%.
4. Αύξηση 20% ΕΦΚ στα ποτά (1.884 ευρώ ανά εκατόλιτρο άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης), με την τιμή πώλησης της φιάλης να αυξάνεται 1,20 ευρώ για ακριβά ποτά και 0,60 ευρώ για ούζο και τσίπουρο.
5. Επιβολή ΕΦΚ στο ηλεκτρικό ρεύμα και συγκεκριμένα 2,5 ευρώ ανά μεγαλοκιλοβατώρα για επιχειρήσεις και 5 ευρώ για οικιακή κατανάλωση.
6. Καταργείται η απαλλαγή στον ΕΦΚ ντίζελ που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ για παραγωγή ενέργειας.
7. Επιβάλλεται συντελεστής πολυτελείας 10% έως 30% σε διάφορα προϊόντα, όπως αυτοκίνητα, κοσμήματα, δερμάτινα κ.λπ.
8. Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά 1% σε εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ που αποκτήθηκαν το 2009. Το σημείωμα πληρωμής θα αποσταλεί το φθινόπωρο αμέσως μετά την εκκαθάριση των δηλώσεων εισοδήματος. Κάποιος με εισόδημα 100.000 ευρώ θα πληρώσει φόρο μόνο 1.100 ευρώ ή 2.000 ευρώ για εισόδημα 200.000 ευρώ.
9. Επιβολή έκτακτης εισφοράς 2% σε ακίνητα αξίας άνω των 5 εκατ. ευρώ που θα καταβάλλεται κάθε χρόνο στη διάρκεια της τριετίας 2010 -2011.
10. Με το φορολογικό, του οποίου το πρώτο μέρος (φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων) ανακοινώνεται πιθανότατα αύριο, προβλέπεται η καθιέρωση ανώτατου φορολογικού συντελεστή 45% για το τμήμα του εισοδήματος άνω των 100.000 ευρώ, βάσει της φορολογικής κλίμακας.
11. Επανέρχεται στο 2% από 0,1% το τέλος χρήσης ραδιοσυχνοτήτων για τα Μέσα Ενημέρωσης.
12. Αύξηση στο 15% από 10% του φόρου σε offshore εταιρείες έναντι 3% σήμερα.
13. Κόψιμο 30% των Δώρων Πάσχα (σ.σ. αφορά το δώρο που θα καταβληθεί στις 31 του μήνα) και Χριστουγέννων, καθώς και του επιδόματος αδείας. Αφορά εργαζόμενους στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
14. Μηδενική εισοδηματική πολιτική για τους εν ενεργεία υπαλλήλους του Δημοσίου και τους πολιτικούς: Πρόεδρο Δημοκρατίας, πρωθυπουργό, πρόεδρο Βουλής, αντιπρόεδρο Κυβέρνησης, υπουργούς και υφυπουργούς, αλλά και στις αμοιβές γενικών και ειδικών γραμματέων Υπουργείων.
15. Μηδενικές αυξήσεις για τους συνταξιούχους του Δημοσίου. Δεν τίθεται θέμα μείωσης Δώρων και επιδόματος αδείας για συνταξιούχους.
16. Μείωση 12% αντί 10% όπως ανακοινώθηκε προ μηνός των επιδομάτων και αποζημιώσεων των λειτουργών, υπαλλήλων με σχέση δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, δημοσίου, ΟΤΑ και ΝΠΔΔ συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Βουλής.
17. Οριζόντια μείωση 7% στις αποδοχές και αποζημιώσεις των εργαζόμενων σε ΝΠΙΔ που επιχορηγούνται από τον προϋπολογισμό ή σε δημόσιες επιχειρήσεις, στις οποίες το Δημόσιο ασκεί άμεσα ή έμμεσα αποφασιστική επιρροή, αλλά και των αιρετών οργάνων ΟΤΑ και νομαρχιών, διοικητών, υποδιοικητών, προέδρων, αντιπροέδρων και μελών ανεξάρτητων διοικητικών αρχών και ΝΠΙΔ.
18. Η μείωση της επιχορήγησης κατά 10% ή 146 εκατ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία ΟΑΠ-ΔΕΗ και ΤΑΠ-ΟΤΕ οδηγεί σε μείωση και των συντάξεων.
19. Κατά 20% μειώνεται το επίδομα ταχύτερης διεκπεραίωσης που λαμβάνουν οι δικαστικοί.
20. Στο 12% η μείωση των εξόδων παράστασης για Πρόεδρο Δημοκρατίας, πρωθυπουργό, υπουργούς, βουλευτές και γενικώς τους πολιτικούς.
21. Κόβονται 50% και οι αμοιβές, αποζημιώσεις και απολαβές συλλογικών οργάνων διοίκησης ΝΠΔΔ και μελών διοικητικών συμβουλίων ΝΠΙΔ ελεγχόμενων από το Δημόσιο.
22. Πλαφόν ίσο με το μισθό του γενικού γραμματέα, που υπολογίζεται στα 4.500 ευρώ, για συνολικές αποδοχές δημοσίων υπαλλήλων.
23. Καταργείται η αμοιβή επιτροπών, που πλέον λειτουργούν εντός του κανονικού ωραρίου εργασίας. 24. Αναστέλλονται οι προσλήψεις για φέτος πλην των τομέων υγείας, παιδείας, ασφάλειας και όσον αφορά τους αποφοίτους Σχολών Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
25. Κατά 500 εκατ. ευρώ κόβονται τα κονδύλια του ΠΔΕ και κατά 200 εκατ. ευρώ μειώνονται οι δαπάνες εκπαίδευσης.

Διακοπή συμβάσεων έργου για χιλιάδες εργαζόμενους

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ Παπακωνσταντίνου προβλέπει τη διακοπή συμβάσεων έργου για χιλιάδες εργαζόμενους στο Δημόσιο αλλά και την οριστική κατάργηση των stage, όπως έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση. Συμβάσεις έργου με το Δημόσιο έχουν σήμερα 150.000 εργαζόμενοι.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να κόψει το 30%  40% αυτών των συμβάσεων, οδηγώντας τους συμβασιούχους, εν μέσω οικονομικής κρίσης, στον εφιάλτη της ανεργίας. Νωπή είναι άλλωστε στους κυβερνητικούς κύκλους η πρόταση του κλιμακίου των ελεγκτών της Ε.Ε. να απολυθούν 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι έτσι, ώστε να μειωθεί το μισθολογικό κόστος που ανέβηκε κατά 40% την τελευταία πενταετία. Κατά πληροφορίες, το νέο πακέτο θα επιβληθεί τον Ιούνιο (σ.σ.: μήνα κατά τον οποίο η κυβέρνηση θα έχει πλήρη εικόνα για την πορεία των μεγεθών του προϋπολογισμού στο εξάμηνο) και θα είναι συμπληρωματικό αυτού που προηγήθηκε.

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=81692

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου