Για μια θέση στο ... Δημόσιο
«Ψαλίδι» στις παραδοσιακές πιέσεις φορέων και πολιτικών «για μια θέση στο Δημόσιο» φαίνεται ότι μπήκε το τελευταίο διάστημα, λόγω της οικονομικής κρίσης («πάγωμα προσλήψεων»), όπως συνάγεται από τα στοιχεία του ΑΣΕΠ, που έχει στη διάθεσή της η «Κ». Είναι ενδεικτικό ότι μόλις 10 στα 100 αιτήματα για απασχόληση συμβασιούχων με συμβάσεις έργου απορρίφθηκαν το τελευταίο διάστημα από την Αρχή, με το αιτιολογικό ότι υποκρύπτουν «πάγιες και διαρκείς ανάγκες» ή ότι οι υπό κάλυψη θέσεις πρέπει να πληρωθούν από μόνιμο προσωπικό. Η αναλογία αυτή δείχνει ότι μειώθηκαν δραστικά οι επιχειρούμενες απόπειρες εξυπηρέτησης «ημετέρων» με όχημα τα «παραθυράκια» της νομοθεσίας που ίσχυαν έως τώρα, επήλθε δηλαδή... αυτοσυγκράτηση.
Συνολικά, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το ΑΣΕΠ «έκοψε» (μόλις...) 2.535 αιτήματα για ισάριθμες θέσεις σε δήμους, υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες. Ειδικότερα, από τις 24.134 θέσεις, την κάλυψη των οποίων ζήτησαν 587 φορείς, έκανε αποδεκτά τα αιτήματα για την κάλυψη 21.599 θέσεων συμβασιούχων έργου, απορρίπτοντας τα υπόλοιπα.
Βεβαίως... ορισμένες κακές συνήθειες δεν κόβονται. Για παράδειγμα, βασικές εστίες παρατυπιών παραμένουν σθεναρώς οι δήμοι και οι δημοτικές επιχειρήσεις που ζητούν ακόμη και ειδικότητες που είναι ανύπαρκτες... Οσα αιτήματά τους απορρίπτονται υποκρύπτουν ψευδεπίγραφες στην πράξη συμβάσεις .
Στην προσπάθειά του το υπουργείο Εσωτερικών να κλείσει το «κεφάλαιο» προσλήψεις με συμβάσεις έργου στο Δημόσιο, προώθησε θεσμικό πλαίσιο, με άξονα τον υποχρεωτικό έλεγχο από το ΑΣΕΠ όλων των προσλήψεων, ακόμη και των συμβασιούχων. Ετσι, το ΑΣΕΠ ανέλαβε τον έλεγχο των προσλήψεων εργαζομένων με συμβάσεις έργου, για τη συντριπτική πλειονότητα των οποίων έδωσε «πράσινο φως» ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Επί της ουσίας, η Αρχή «παραδέχεται» τον ενεργό ρόλο των συμβασιούχων στη λειτουργία των υπηρεσιών του Δημοσίου, καθώς ένα σοβαρό πλέγμα δραστηριοτήτων καλύπτεται από συμβασιούχους.
Οσα αιτήματα απορρίπτονται, περίπου το 10%, επιστρέφονται με την παρατήρηση «απαράδεκτο», ενώ για όσες υπηρεσίες και δήμους το ΑΣΕΠ γνωμοδοτεί θετικά, προχωρούν οι διαδικασίες ώστε να πληρωθούν οι θέσεις. Tα σκήπτρα στον αριθμό των συμβασιούχων κρατά το υπουργείο Παιδείας, με 8.000 άτομα που ζητεί ως προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία, ενώ και πολλοί δήμοι, όπως ο Δήμος Αμαρουσίου (508), το Μηχανογραφικό Τμήμα του Δήμου Αθηναίων (435 εργαζομένους), τα ΚΕΠ του Δήμου Αθηναίων (165), ο Δήμος Μεταμόρφωσης (395), ο Δήμος Λάρισας (314), ο Δήμος Πατραίων (110 ) και ο Δήμος Ιλίου (165) αιτήθηκαν μεγάλο αριθμό απασχολουμένων με συμβάσεις έργου.
Πολλά στελέχη του ΑΣΕΠ εκτιμούν ότι μπαίνει τάξη στο πεδίο των συμβασιούχων, παρά το γεγονός ότι έχουμε μπροστά μας «προεκλογική» περίοδο, ενόψει των δημοτικών εκλογών.
Oσοι φορείς έχουν αξιολογηθεί θετικά από το ΑΣΕΠ μπορούν να προχωρούν, εφόσον δεν απαιτείται η έκδοση υπουργικής απόφασης στην έκδοση των σχετικών προκηρύξεων προκειμένου να στελεχώσουν τις υπηρεσίες τους. Στο τέλος Απριλίου του 2010 λήγει το μεγαλύτερο μέρος χιλιάδων συμβάσεων κυρίως σε υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων. Mέσα στον Μάρτιο αναμένεται να προκηρυχθούν οι εγκεκριμένες από το ΑΣΕΠ θέσεις εκτάκτου προσωπικού και το αργότερο μέχρι τον Απρίλιο να έχουν καλυφθεί όλες, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στη λειτουργία των υπηρεσιών.
Μεταξύ των ειδικοτήτων που εγκρίνονται είναι, επίσης, μουσικοί, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, ηλεκτρολόγοι, περιβαλλοντολόγοι, τοπογράφοι, ιχθυολόγοι, καθαριστές, ιατροί (διαφόρων ειδικοτήτων), μεταφραστές, ζωγράφοι, γεωπόνοι, εργάτες, χειριστές μηχανημάτων, ηθοποιοί, υδραυλικοί, νηπιαγωγοί, νοσηλευτές, φιλόλογοι, ξεναγοί, φαρμακοποιοί, συντονιστές για οργάνωση και προβολή κινηματογραφικών ταινιών κτλ.
Ποιοι δουλεύουν πού
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, ο αριθμός των μονίμων και των συμβασιούχων αορίστου χρόνου ανέρχεται σε 544.936 στον στενό δημόσιο τομέα και σε 735.294, αν συμπεριληφθούν τα σώματα ασφαλείας, στρατιωτικοί, κληρικοί, καθηγητές και εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, Ελληνικά Πετρέλαια κ.ά.).
Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των συμβασιούχων μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2009 υπηρετούσαν στο Δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση 19.406 με συμβάσεις έργου και 73.334 συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου. Το 2007 οι συμβασιούχοι υπολογίστηκαν σε 96.114, ενώ το 2008 παρατηρήθηκε μείωση του αριθμού τους κατά 20.987 (ήταν 75.127).
Mε τις νέες ρυθμίσεις του υπουργού κ. Γιάννη Ραγκούση, καταργούνται σταδιακά οι συμβάσεις έργου με φυσικά πρόσωπα ως μορφή εργασίας στο Δημόσιο. Οι συμβάσεις αυτές όπου υπάρχει ανάγκη εποχικού ή άλλου μη μόνιμου προσωπικού θα αντικατασταθούν με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, οι οποίες δεν θα υπερβαίνουν τους οκτώ μήνες.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_14/03/2010_394121
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου