Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

     Aποκαθίστανται οι εργασιακές σχέσεις

        4.000 συμβασιούχων στους δήμους

Φως στο τούνελ του τρόμου, της αγωνίας και της ανέχειας, που βιώνουν τέσσερα χρόνια τώρα περίπου 5.000 συμβασιούχοι, έριξε η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έδωσε το «πράσινο φως» όχι μόνο για να πληρωθούν όσοι έχουν υπέρ τους δικαστικές αποφάσεις, αλλά και να πάρουν αναδρομικά τα χρήματα που τους στερούσαν τόσα χρόνια.
Η απόφαση αυτή ανέτρεψε προηγούμενη του Ε.Σ. και έκρινε ότι αρμόδια δικαστήρια για να αποφανθούν για εργασιακές σχέσεις στο Δημόσιο (αν είναι ορισμένης ή αόριστης διάρκειας) είναι τα πολιτικά δικαστήρια, θέτοντας έτσι τέρμα σε μια διελκυστίνδα που ταλαιπώρησε την τελευταία πενταετία και το ΑΣΕΠ.
Την υπόθεση χειρίστηκαν οι δικηγόροι Χρήστος Νικολουτσόπουλος και Φωτεινή Δερμιτζάκη. Ο κ. Νικολουτσόπουλος μας λέει σχετικά:
«Τον Νοέμβριο του 2006, το Ελεγκτικό Συνέδριο, παραβιάζοντας κάθε έννοια δικαίου, έκρινε ότι είναι "ανυπόστατες" οι αποφάσεις των πολιτικών δικαστηρίων που έχουν δικαιώσει συμβασιούχους επειδή, κατά την άποψή του, μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος 164/2004 (Παυλόπουλου) δεν ήταν αρμόδια να κρίνουν επί των θεμάτων αυτών τα πολιτικά δικαστήρια. Με τον τρόπο αυτό, διακινδυνεύοντας το κύρος του, έφερε σε απόγνωση εργαζόμενους που, αν και είχαν δικαιωθεί από τα αρμόδια δικαστήρια, η Πολιτεία αντιμετώπιζε τις δικαστικές αυτές αποφάσεις σαν "κουρελόχαρτα". Τριάμισι χρόνια μετά, η Ολομέλεια του Ε.Σ. αποφάσισε ομόφωνα διαφορετικά, αποκαθιστώντας τη συνταγματική νομιμότητα. Αναπτερώνονται έτσι οι ελπίδες αποκατάστασης τρωθέντων θεσμών, όπως και του θεμελιώδους δικαιώματος δικαστικής προστασίας και του σεβασμού του από το σύνολο των οργάνων της Πολιτείας, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη όλων των πολιτών στην ελληνική Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της».
Υπολογίζεται ότι με την απόφαση αυτή αποκαθίστανται οι εργασιακές σχέσεις τουλάχιστον 4.000 συμβασιούχων στους δήμους και περίπου 1.000 συμβασιούχων του υπουργείου Πολιτισμού.

 «Ελευθεροτυπία» Σάββατο 13 Μαρτίου 2010
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=140884

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου