Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Ένα καινοτόμο συνέδριο για τον ελληνικό πολιτισμό στο Ίδρυμα Ωνάση

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, με 35 χρόνια ενεργούς δράσης και παρουσίας στον χώρο του πολιτισμού, διοργανώνει Διεθνές Συνέδριο με …τίτλο Οι Διάλογοι των Αθηνών, επιχειρώντας μια καινοτόμο και συνθετική προσέγγιση στον ελληνικό πολιτισμό. Τo συνέδριο θα αποτελέσει την εναρκτήρια εκδήλωση της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση και θα πραγματοποιηθεί από τις 24 έως τις 27 Νοεμβρίου 2010.
Οι Διάλογοι των Αθηνών διοργανώνονται σε συνεργασία με την Accademia dei Lincei, την Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών, το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, το Institut de France, το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το Πανεπιστήμιο Stanford και την Ακαδημία Αθηνών.
Με άξονα τη διαχρονική αντιμετώπιση και τη διεπιστημονικότητα, το συνέδριο συγκεντρώνει στην Αθήνα κορυφαίους επιστήμονες, ερευνητές, καλλιτέχνες και διανοητές από όλο τον κόσμο για να αποπειραθούν να απαντήσουν στο ερώτημα «έχει το παρελθόν μέλλον;» και να διερευνήσουν κατά πόσο η ελληνική κληρονομιά και σκέψη, όπως έχει διαμορφωθεί ανά τους αιώνες, μπορεί να προσφέρει λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος.
Ο προβληματισμός που εγείρει το συνέδριο βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τη φυσιογνωμία και το στίγμα του Ιδρύματος Ωνάση, ενός ζωντανού πολιτιστικού πυρήνα που συμμετέχει ενεργά στο σύγχρονο γίγνεσθαι, αξιοποιώντας στο έπακρο τις εμπειρίες και γνώσεις του παρελθόντος.
Διακεκριμένες προσωπικότητες από τους χώρους των κλασικών σπουδών, της κοινωνιολογίας, της πολιτικής, των θετικών επιστημών, της αρχιτεκτονικής και της τέχνης θα συνομιλήσουν για θέματα που αφορούν σε έξι ευρείες θεματικές ενότητες:
Ταυτότητα και Ετερότητα
Προεδρεύουσα: Dame Averil Cameron
Ιστορία και Ιστορίες
Προεδρεύοντες: Hans-Joachim Gehrke και Johannes Koder
Λόγος και Τέχνη
Προεδρεύοντες: Gregory Nagy και Richard Martin
Δημοκρατία και Πολιτεία
Προεδρεύοντες: Κωνσταντίνος Σβολόπουλος και Αναστάσιος–Ιωάννης Μεταξάς
Επιστήμη και Ηθική
Προεδρεύοντες: Αθανάσιος Φωκάς και Jacques Jouanna
Ποιότητα Ζωής
Προεδρεύοντες: Robert Harriss και Δημήτρης Νανόπουλος
Τους Διαλόγους των Αθηνών θα ανοίξουν με εισηγήσεις κατά την τελετή έναρξης η καθηγήτρια κα Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, Πρύτανις και Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Ευρώπης, ο καθηγητής κ. Dusan Sidjanski, Επίτιμος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου, και ο καθηγητής κ. Simon Critchley, Πρόεδρος και Καθηγητής του Τμήματος Φιλοσοφίας στο New School of Social Research της Νέας Υόρκης.
Αναλυτικά το πρόγραμμα του συνεδρίου και περισσότερες πληροφορίες στο: http://www.athensdialogues.org/
στο Ίδρυμα Ωνάση (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών) 24/11/2010 έως 27/11/2010
Τοποθεσία Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Ίδρυμα Ωνάση,
Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Αθήνα
Ημερομηνία Από τις 24 έως τις 27 Νοεμβρίου 2010
Πληροφορίες Τηλ.: 210-9249090, http://www.sgt.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου