Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Στην Αττική μόνο 15 δήμαρχοι από τον α' γύρο

ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Μεγαλύτεροι δήμοι, μεγαλύτερες... φουρτούνες. Πολύ μικρότερο από το 2006 είναι το ποσοστό των δήμων που έβγαλαν δήμαρχο από την πρώτη Κυριακή στην Αττική και αυτό δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι τότε για τον νικητή αρκούσε το 42%.
Η Αττική το 2006 είχε 122 δήμους και τώρα 66. Τότε, με την πρώτη εξελέγησαν 77 δήμαρχοι (63%). Τώρα εξελέγησαν 15 και αν ίσχυε το όριο του 42% θα εκλέγονταν 24 (36%).
ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. εμφανίζονται ισόπαλα ανάμεσα στους 15 που εξελέγησαν ήδη, καθώς στήριξαν από τρεις: από τον χώρο της Ν.Δ. επανεξελέγησαν πανηγυρικά οι Γ. Πατούλης (Μαρούσι), Ν. Μελετίου (Ασπρόπυργος) και Δ. Χατζηδάκης (Π. Φάληρο) και από το ΠΑΣΟΚ, με σύμπραξη Οικολόγων ή/και Δημ. Αριστεράς οι Ν. Σαράντης (Αγ. Ανάργυροι-Καματερό), Ν. Ζενέτος (Ιλιον) και Στ. Κασιμάτης (Κορυδαλλός). Αλλοι δύο εξελέγησαν με στήριξη ΣΥΡΙΖΑ-Δημ. Αριστεράς σε Σαρωνικό (Π. Φιλίππου) και Λυκόβρυση-Πεύκη (Δ. Φωκιανός).
Οι μάχες αναμένονται αμφίρροπες σε τουλάχιστον 14 δήμους όπου οι υποψήφιοι δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το 30%. Ιδιαίτερη περίπτωση ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης όπου ο εν ενεργεία δήμαρχος Ελληνικού Χρ. Κορτζίδης (ανεξάρτητος με στήριξη ΣΥΡΙΖΑ-Οικολόγων) κατάφερε να περάσει πρώτος (29,8%) αφήνοντας δεύτερο με 21,2% τον επίσημο υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ Ι. Κωνσταντάτο και τρίτο τον πρώην αντινομάρχη Αθήνας Χ. Πασβαντίδη (επίσης ΠΑΣΟΚ), ο οποίος είχε το χρίσμα της απερχόμενης, υπό τον Δ. Ευσταθιάδη, πλειοψηφίας.
Στον Αγιο Δημήτριο οι Μ. Ανδρούτσου και Ν. Λαζαρόπουλος έμειναν αμφότεροι κάτω από το 20%, στηριζόμενοι αντιστοίχως από ΠΑΣΟΚ-Οικολόγους-Δ.Α. η πρώτη και από τη Ν.Δ. ο δεύτερος. Τα ζευγάρια των μονομάχων στα ντέρμπι εμφανίζουν ποικιλία συνδυασμών στήριξης. ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. θα παλέψουν σε Γλυφάδα (Μ. Βαρβιτσιώτης-Κ. Κόκκορης), Ηλιούπολη (Ι. Αναγνώστου-Β. Βαλασόπουλος), Μοσχάτο-Ταύρο (Α. Ευθυμίου-Β. Σπανάκης). Στον τελευταίο δήμο σημειώθηκε και ανατροπή στη δεύτερη θέση καθώς προηγούνταν αρχικά ο ανεξάρτητος Α. Κρεμμύδας.
Ανεξάρτητοι υποψήφιοι μάχονται στο Πέραμα με στηριζόμενο από το ΠΑΣΟΚ (Ζουμπούλης-Γλύκας) και από το ΚΚΕ στην Πετρούπολη (Βλάχος-Κοτσαμπάς). Στην Πετρούπολη, ο Σ. Βλάχος εμφανίστηκε χθες ως ανεξάρτητος, ενώ προχθές είχε δίπλα χαρακτηριστικά στήριξης (ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ) όπως συνέβη και σε Κερατσίνι-Δραπετσώνα με τον Λ. Τζανή που προχθές στηριζόταν στον πίνακα του υπ. Εσωτερικών από ΣΥΡΙΖΑ-Δ.Α. και χθες «ανεξαρτητοποιήθηκε». Αμφίρροπη μάχη αναμένεται ακόμη σε Παπάγου-Χολαργό ανάμεσα στους ανεξάρτητους εν ενεργεία δημάρχους των δύο περιοχών (Ξύδης-Νικολάου), στην Παιανία και στο Ηράκλειο όπου ο στηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ Ε. Σπυρόπουλος αντιμετωπίζει τον υποψήφιο με στήριξη Οικολόγων-Δ.Α. Π. Βλασσόπουλο.
Πολύ κοντά στην εκλογή τους με ποσοστά που πλησιάζουν το 50% είναι δύο ανεξάρτητοι, οι Ν. Χαρδαλιάς στον Βύρωνα και Σ. Τζουλάκης στη Ν. Σμύρνη και τρεις στηριζόμενοι από το ΠΑΣΟΚ στον Αλιμο (Α. Ορφανός), στην Καλλιθέα (Κ. Ασκούνης) και στην Παλλήνη (Α. Ζούτσος).
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=221757

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου