Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Οι εκλογές στους δήμους αναλυτικά

Ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψήφων του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών, με 20 νέους δημάρχους να αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους στις αρχές του νέου χρόνου έχοντας εξασφαλίσει ποσοστό πάνω από 60% στη δεύτερη Κυριακή, ενώ 30 είναι αυτοί που τα ποσοστά τους μόλις που ξεπερνούν το 50%.
Το μεγαλύτερο ποσοστό 65,62%, τη δεύτερη Κυριακή, συγκέντρωσε ο Ανδρέας Παχατουρίδης, στο δήμο Περιστερίου. Ακολουθούν στο δήμο Βύρωνα ο Νικόλαος Χαρδαλιάς με 64,69% και ο Αντώνιος Χατζηδιαμαντής με 64,61% στο δήμο Λήμνου.
Το μικρότερο ποσοστό 50,04% έλαβε ο νέος δήμαρχος Αμοργού Νικήτας Ρούσσος, ενώ λίγο πιο πάνω με ποσοστό 50,05%. βρίσκονται οι δήμαρχοι Ισταίας – Αιδηψού Ευβοίας Ζάχος Χριστοφής και Ευρώτα Λακωνίας Ιωάννης Γρυπιώτης.
Εξάλλου, 78 δήμαρχοι επανεκλέχθηκαν στο δεύτερο γύρο, ανανεώνοντας τη θητεία τους για άλλα τέσσερα χρόνια στους νέους «Καλλικρατικούς» δήμους.
Η χήρα του Γιώργου Αποστολάκη, Ευτυχία, εκλέχθηκε δήμαρχος Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, με ποσοστό 51,50%, έναντι 48,50% που έλαβε ο Χαράλαμπος Τομπούλογλου-Λεωνιδόπουλος. 

 Η κ. Αποστολάκη πήρε τη θέση της υποψηφίας δημάρχου, μετά τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών, καθώς ο σύζυγός της και υποψήφιος δήμαρχος απεβίωσε ξαφνικά, από καρδιακή ανακοπή.
Στο δήμο Δομοκού Φθιώτιδας νέος δήμαρχος θα αναλάβει ο πρώην υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Στυλιανός Σύρος, που το όνομά του συνδέθηκε με την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη». Ο κ. Σύρος, που συμμετείχε στις εκλογές ως ανεξάρτητος, πήρε ποσοστό 56,26%, αφήνοντας δεύτερο τον νυν δήμαρχο Δημήτριο Τζιαχρήστα με 43,74%.
Στη Στυλίδα Φθιώτιδας ο ηθοποιός Απόστολος Γκλέτσος εξελέγη δήμαρχος με ποσοστό 54,49% κερδίζοντας τη νυν δήμαρχο Αλέκα Καραγεωργίου-Σχορετανίτη, που έλαβε ποσοστό 45,51%.
Τέλος, στον δήμο Αριστοτέλης Χαλκιδικής ο Χρήστος Πάχτας κέρδισε τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ και νυν δήμαρχο Μιχαήλ Βλαχόπουλο με ποσοστό 51,67% έναντι 48,33%.
                      Κομματικές νίκες και ήττες
Από το σύνολο των 325 “Καλλικρατικών” δήμων το ΠΑΣΟΚ, είτε μόνο του είτε σε συνεργασία με άλλα κόμματα επικράτησε σε 73 δήμους, εκ των οποίων 18 από τον πρώτο γύρο των εκλογών και 55 από τον δεύτερο.
Η ΝΔ κερδίζει μόνη της ή με συνεργασία 41 δήμους, εκ των οποίων επτά από την πρώτη Κυριακή και 34 τη δεύτερη.
Το ΚΚΕ κερδίζει έναν δήμο,
ο ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ έξι,
ο ΛΑ.Ο.Σ. έναν,
οι Οικολόγοι Πράσινοι 14
και η Δημοκρατική Αριστερά 35.
Αναλυτικότερα, το ΠΑΣΟΚ μόνο του κερδίζει, από τον πρώτο και δεύτερο γύρο, 48 δήμους, σε συνεργασία με τους Οικολόγους Πράσινους τρεις, με την Δημοκρατική Αριστερά 14 και σε συνεργασία με Οικολόγους Πράσινους και τη Δημοκρατική Αριστερά οκτώ δήμους.


Η ΝΔ μόνη της επικράτησε σε 40 δήμους, ενώ σε έναν δήμο επικράτησε σε συνεργασία με το ΛΑΟΣ.

Το ΚΚΕ, επικράτησε σ’ έναν δήμο, ενώ ο ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ σε έναν δήμο σε συνεργασία με τους Οικολόγους Πράσινους και σε 5 δήμους σε συνεργασία με την Δημοκρατική Αριστερά.


Το κόμμα του ΛΑ.Ο.Σ., επικράτησε σε έναν δήμο σε συνεργασία με τη ΝΔ, ενώ οι Οικολόγοι Πράσινοι σε τρεις με τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ, σε έναν με τον ΣΥΡΙΖΑ, σε δύο με την Δημοκρατική Αριστερά και σε 8 σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά.


 Η Δημοκρατική Αριστερά επικράτησε σε έξι δήμους μόνη της, σε επτά με τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ, σε 5 με τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ, σε δύο με τους Οικολόγους Πράσινους και σε οκτώ σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και τους Οικολόγους Πράσινους.


Να σημειωθεί ότι από τους 325 νέους δημάρχους οι 166 είναι ανεξάρτητοι, οι 19 είναι ανεξάρτητοι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ και οι 11 ανεξάρτητοι προερχόμενοι από τη ΝΔ, ενώ οι 129 στηρίχθηκαν από ένα ή περισσότερα κόμματα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου