Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Απαράδεκτο το προσχέδιο του «Καλλικράτη»


Τρεις «κόκκινες» γραμμές θέτουν οι δήμαρχοι της χώρας στο προσχέδιο του «Καλλικράτη» που δόθηκε στη δημοσιότητα, αν και επιφυλάσσονται για την οριστική τοποθέτησή τους κατά τη διάρκεια του έκτακτου συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ στις 3 Μαΐου, μετά τη δημοσιοποίηση και του χωροταξικού.
Οι ρυθμίσεις για το επαγγελματικό ασυμβίβαστο, η κοστολόγηση αρμοδιοτήτων και η διαχείριση αποβλήτων αποτελούν βασικά σημεία διαφωνίας τους.
«Αν το συγκεκριμένο σχέδιο ήταν το τελικό, θα επιστρέφετο ως απαράδεκτο», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Ν. Κακλαμάνης, ξεκαθαρίζοντας πως η Ένωση θα καταθέσει σήμερα στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών με επιστολή όλες τις παρατηρήσεις της. Ειδικότερα οι αιρετοί διατυπώνουν ενστάσεις για:
Το επαγγελματικό ασυμβίβαστο δημάρχων πόλεων άνω των 10.000 κατοίκων, θυμίζοντας ότι ήδη καταργήθηκε ως αποτυχημένος θεσμός στους βουλευτές, και προειδοποιώντας πως στο εξής υποψήφιοι δήμαρχοι θα είναι μόνο συνταξιούχοι. Παράλληλα, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσουν μισθό ίσο με εκείνο του βουλευτή και όχι του γενικού γραμματέα υπουργείου που προβλέπει ο «Καλλικράτης».

Αρμοδιότητες

Το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων και την άμεση κοστολόγησή τους. Όπως είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ οι δήμαρχοι δεν δέχονται η συνολική κοστολόγηση να γίνει με Π.Δ. που θα εκδοθεί στο τέλος Οκτωβρίου, διότι τότε θα είναι παρά πολύ αργά για τους νέους ΟΤΑ. Άλλωστε, όπως εξήγησε, οι αρμοδιότητες που μεταφέρονται άμεσα από τις νομαρχίες στους δήμους είναι ήδη κοστολογημένες και για τον λόγο αυτό μπορούν να περιληφθούν άμεσα στο κείμενο του νομοσχεδίου. Ως παράδειγμα έφερε την Πρόνοια που υπολογίζεται στα 1,1 δισ. ευρώ και την Πολεοδομία στα 260 εκατ. ευρώ. Πρότεινε μάλιστα, προκειμένου να υπάρξει επαρκής χρόνος, το νομοσχέδιο να εισαχθεί στην ολομέλεια ένα μήνα αργότερα, στις 15 Ιουνίου και να ψηφισθεί στο τέλος του ίδιου μήνα.
Αντίθετοι εμφανίσθηκαν οι δήμαρχοι και στην ρύθμιση για μεταφορά της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια, χαρακτηρίζοντάς την απαράδεκτη.
Σε ό,τι αφορά το χωροταξικό, η ΚΕΔΚΕ κάλεσε εκ νέου τον υπουργό Εσωτερικών να δώσει άμεσα, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, το χάρτη στη δημοσιότητα, σημειώνοντας μετ' επιτάσεως πως τα κριτήρια που θα υπαγορεύσουν τις συνενώσεις πρέπει να είναι τέτοια ώστε να μη δημιουργούν δήμους-τέρατα.
Για «γενικότητες και ασάφειες στα κρίσιμα ζητήματα, όπως τους πόρους, τις αρμοδιότητες, τον δημοκρατικό προγραμματισμό και την πολιτική λειτουργία», σε ό,τι αφορά τον «Κάλλικράτη» έκανε λόγο χθες και ο πρόεδρος των νομαρχών Δ. Δράκος, μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΝΑΕ. Σήμερα συνεδριάζουν για το θέμα όλοι οι νομάρχες της χώρας.

Του Ηλία Μπενέκου
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=15459&subid=2&pubid=27239168

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου