Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Στις «κόκκινες γραμμές» και οι μισθοί των δημάρχων


ΤΙΣ «ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ» για την υποστήριξη του «Καλλικράτη» οριοθέτησε χθες σε συνεδρίαση πουπραγματοποίησε το Δ.Σ της ΚΕΔΚΕ, στην οποία αναλύθηκαν οι λεπτομέρειες του μη οριστικοποιημένου προσχεδίου που είχε αποστείλει απότο περασμένο Σάββατο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.
Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ., αδιαπραγμάτευτοι όροι για τους δημάρχους είναι η δημοσιοποίηση του χωροταξικού, η τήρηση ενιαίων κριτηρίων σε όλη την επικράτεια για τη διαμόρφωση των νέων δήμων, η κοστολόγηση των αρμοδιοτήτων που ανατίθενται στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση αλλά και το επαγγελματικό ασυμβίβαστο για τους δήμαρχους σε ΟΤΑ άνω των 10.000 κατοίκων που προβλέπει το προσχέδιο νόμου.
Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος της συζήτησης αναλώθηκε στο θέμα της… αμοιβής των δημάρχων. Αρκετά μέλη του Δ.Σ., μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος κ. Ν. Κακλαμάνης, διαφωνούσαν με τις διατάξεις του «Καλλικράτη» που προβλέπουν αντιμισθία δημάρχου, η οποία μπορεί να φτάσει -ανάλογα με τον πληθυσμό του δήμου- μέχρι και την αποζημίωση που λαμβάνει ένας γενικός γραμματέας υπουργείου, δηλαδή 4.500 ευρώ περίπου καθαρά.
Αντιπροτάθηκε, είτε να παραμείνει το ισχύον καθεστώς των εξόδων παράστασης που λαμβάνουν οι δήμαρχοι, είτε να διαμορφωθεί νέα κλίμακα αντιμισθίας με βάση τις καθαρές αποδοχές των βουλευτών που «αγγίζουν» τα 7.113 ευρώ, δηλαδή 2.613 ευρώ περισσότερα!
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κ. Ν. Κακλαμάνης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «δεν δεχόμεθα, για να μη νομίζετε ότι δεν θέλω να το πω, το επαγγελματικό ασυμβίβαστο στους δημάρχους. Εάν αυτό επικρατήσει, υπενθυμίζω ότι καταργήθηκε ως αποτυχημένος θεσμός στους βουλευτές, υποψήφιοι δήμαρχοι θα είναι μόνο συνταξιούχοι».
Σήμερα θα αποσταλεί επιστολή του προέδρου της ΚΕΔΚΕ προς τον υπουργό Εσωτερικών, που θα περιλαμβάνει τις παρατηρήσεις της Ενωσης επί του προσχεδίου.

http://media2.feed.gr/pegasus/Multimedia/pdf/ethnos/2010/04/15/ETH_1504_009_K.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου