Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Δανεικά στο παρά 5' ψάχνουν οι δήμαρχοι


Στο παρά πέντε του «Καλλικράτη» ορισμένοι περιφερειάρχες ενημέρωσαν την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών ότι δέχονται βροχή αιτημάτων από αρκετούς δημάρχους για να συνάψουν δάνειο με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Η έγκριση του δανείου προϋποθέτει υπογραφή του περιφερειάρχη.
«Δεν θα βάλετε ούτε μία υπογραφή», τους απάντησαν. «Θα εξετάσετε τεκμηριωμένα την κάθε περίπτωση και μόνο αν υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος θα εγκρίνετε το δάνειο» ήταν η οδηγία που έδωσε ο υφυπουργός Γ. Ντόλιος.
«Δεν είναι δυνατόν ενόψει του "Καλλικράτη" να αποδεχτούμε λογικές νέας χρέωσης των δήμων», δηλώνει στην «Κ.Ε.» ο υφυπουργός Εσωτερικών. «Φυσικά υπάρχουν ορισμένες διακριτές περιπτώσεις όπου εφόσον ο περιφερειάρχης αξιολογήσει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και δεν κρύβεται κάτι ύποπτο πίσω από ένα αίτημα δανεισμού, τότε μόνο θα υπογράφει την αίτηση προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων».
«Κακοδιαχείριση, σπατάλη, χρέη προς εργαζόμενους και προμηθευτές, «βολέματα» ημετέρων, έχουν εκτινάξει τα χρέη των δήμων και τώρα ορισμένοι δήμαρχοι προσπαθούν όπως όπως να κλείσουν τις μαύρες τρύπες των ταμείων τους» σχολιάζει στην «Κ.Ε.» περιφερειάρχης, που έλαβε τέτοια αιτήματα και που τα μπλόκαρε άμεσα μετά την εντολή του υπουργείου Εσωτερικών.
«Συνολικά δεν έχω τάξη μεγέθους, αλλά μόνο πληροφορίες από τους περιφερειάρχες ότι είναι πάρα πολλοί οι δήμαρχοι που ζητούν δάνεια και θα τα μπλοκάρουμε» μας διευκρινίζει ο Γ. Ντόλιος.
Τι σκοπεύετε να πράξετε για όσα αιτήματα φτάσουν σε ιδιωτικές τράπεζες; ρωτήσαμε τον υφυπουργό Εσωτερικών. «Δεν έχουμε μηχανισμό για να ελέγξουμε τέτοιου είδους αιτήματα, και φυσικά ούτε μπορούμε να μπλοκάρουμε αυτά τα δάνεια. Εντούτοις όμως έχουμε την πληροφορία ότι ακόμη και οι ιδιωτικές τράπεζες ζητούν την υπογραφή του αρμόδιου περιφερειάρχη, προκειμένου να δανειοδοτήσουν έναν δήμο. Εκεί λοιπόν θα ανάψουμε κόκκινο».
Γενικά όμως όσον αφορά στο θέμα των χρεών και των υπερχρεωμένων δήμων, που θα συνενωθούν με άλλους οικονομικά υγιείς, το υπουργείο Εσωτερικών έχει διευκρινίσει ότι θα υπάρξει πρόγραμμα εξυγίανσης το οποίο θα επιβαρύνει τους σημερινούς «προβληματικούς δήμους», θα υπάρχει χρονοδιάγραμμα, και θα συνοδεύεται από αυστηρό πρόγραμμα επιτήρησης.
Το σχέδιο μοιάζει λίγο με το πρόγραμμα επιτήρησης που έχει επιβάλει στη χώρα μας η Ε.Ε. Ετσι μετά την ψήφιση του «Καλλικράτη», όσοι δήμοι έχουν χρέος που υπερβαίνει το 60% των εσόδων τους, δεν θα μπορούν πλέον να συνάπτουν δάνεια με τράπεζες και θα υποχρεωθούν να παγώσουν όλες τις προσλήψεις. Ταυτόχρονα, ορκωτοί λογιστές θα κάνουν φύλλο και φτερό τα οικονομικά τους.
Το νομοσχέδιο προβλέπει για τους υπερχρεωμένους νέους δήμους και τις υπερχρεωμένες περιφέρειες ότι με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών θα εντάσσονται υποχρεωτικά σε ειδικό πρόγραμμα εξυγίανσης. Με την ίδια απόφαση μπορεί να απαγορευτεί στους εν λόγω ΟΤΑ «η συνομολόγηση νέου δανείου και η αναστολή οποιασδήποτε πρόσληψης προσωπικού μόνιμου, τακτικού, ορισμένου χρόνου, όπως επίσης και συμβάσεων μίσθωσης έργου και να καθοριστούν κατηγορίες πράξεων των συλλογικών και μονομελών οργάνων του δήμου ή της περιφέρειας που αποστέλλονται υποχρεωτικώς προς έλεγχο νομιμότητας από τον ελεγκτή νομιμότητας πέραν των προβλεπόμενων».
Οποιος δήμος ή όποια περιφέρεια ενταχθεί στο ειδικό πρόγραμμα εξυγίανσης οφείλει μέσα σε διάστημα 2 μηνών να καταθέσει επιχειρησιακό πρόγραμμα εξυγίανσης. Για το σκοπό αυτό συστήνεται ειδικός λογαριασμός στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ο οποίος ονομάζεται «Λογαριασμός Εξυγίανσης και Αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης», με σκοπό τη χρηματοδότηση του προγράμματος εξυγίανσης των δήμων και περιφερειών. Ο λογαριασμός χρηματοδοτείται από τους πόρους των ΚΑΠ (Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων).
Το στοίχημα στο υπουργείο Εσωτερικών είναι ότι το συμμάζεμα των οικονομικών στους δήμους θα περιέλθει από τις συνενώσεις, και έτσι δεν θα χρειαστούν επιπλέον δάνεια για να επιβιώσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες εκτιμούν, ότι σε περίπτωση συνένωσης άνω των τριών ΟΤΑ, η μείωση του κόστους μπορεί να μειωθεί στο 35%, ενώ σε συνένωσης πάνω από 5 ΟΤΑ μπορεί να προσεγγίσει και το 55-60%.
Συνολικά από 41.644 αιρετούς (δημάρχους, προέδρους, συμβούλους) που υπηρετούν την αυτοδιοίκηση με το νέο σχήμα θα μειωθούν σε 22.600. Το συνολικό κόστος αιρετών στο δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης αναμένεται να περιοριστεί κατά 45%. Οι συνολικές μειώσεις στο κόστος αιρετών πρώτου κα δεύτερου βαθμού αναμένεται να ξεπεράσουν τα 80 εκατ. Ευρώ

Του ΣΠΥΡΟΥ ΦΡΕΜΕΝΤΙΤΗ
Έντυπη Έκδοση Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 18 Απριλίου 2010
http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=18/04/2010&id=152630

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου