Τρίτη 27 Απριλίου 2010

στην παράκρουση του προκρούστη

Θα μας τρελάνουν;
Βγαίνουν ο ένας μετά τον άλλον οι μεγαλοπασόκοι στις οθόνες και υμνούν το ΔΝΤ!!!
Αναγνωρίζουν τώρα στο ΔΝΤ αυτοί, που έως χθες το εξόρκιζαν, όταν δεν το έφτυναν, όλες εκείνες τις μαγικές ιδιότητες που είναι απαραίτητες
για να θεραπευθεί η χώρα από τις ασθένειες που πάλι οι ίδιοι μαζί με τα γαλάζια συνεταιράκια τους τη φόρτωσαν.
Παράλογο;
Οχι! Ξετσίπωτο, ατελέσφορο, πάλι μία απ' τα ίδια...







Μήπως ζούμε σε παράλληλα σύμπαντα;
Εμείς και οι τράπεζες!
Πάλι κέρδη-μαμούθ ανακοινώνουν τα ευαγή αυτά ιδρύματα!
Η CITIGROUP ανακοίνωσε 4,4 δισ. δολάρια κέρδη μόνον για το πρώτο τρίμηνο του 2010.
Υπενθυμίζεται ότι αυτή η τράπεζα έλαβε 20 δισ. δολάρια μόλις πριν έναν χρόνο, από τα 780 δισ. δολάρια που μάζεψε απ' τον αμερικανικό λαό ο Ομπάμα για να στηρίξει τις τράπεζες.
Η CITIGROUP ανέκαμψε, όχι όμως και οι χρηματοδότες της, δηλαδή ο λαός, οι φορολογούμενοι, από τους οποίους στις ΗΠΑ όλο και περισσότερους καταπίνει κάθε μέρα η ανεργία, όλο και πιο πολλοί καταφεύγουν στα συσσίτια
και, αρκετών ακόμα εξακολουθεί να τους παίρνει τα σπίτια (και) η... CITIGROUP..!
Παράλογο;
Οχι! έτσι δουλεύει το σύστημα των ληστών. Ετσι δουλεύουν και οι κυβερνήσεις που το υπηρετούν. Απ' τον Ομπάμα έως τον Γιωργάκη και τη Μέρκελ.
Η Goldman Sachs! Πρώτα βοήθησε την Ελλάδα να καμουφλάρει τα χρέη της (επί Σημιτάκου) παρουσιάζοντάς τα ως επενδύσεις κι ύστερα άρχισε να ποντάρει στη χρεωκοπία της χώρας μας!! Ω γιέα!
Οπως γράφει ο εκλεκτός συνάδελφος κ. Πέτρος Παπακωνσταντίνου στην «Καθημερινή», κι όπως απεκάλυψαν οι «Financial Times», ο πολύς κ. Πόλσον, η Goldman Sachs και ο γνωστός μας κυρ Τζωρτζ Σόρος (φίλος γκαρδιακός του Γιωργάκη και των Σκοπίων) συναντήθηκαν στο Μανχάταν, στις 17.ΙΙ.2010, σε δείπνο με ζουμί το πώς θα βγάλουν λεφτά, πολλά λεφτά από την ελληνική κρίση.
Είναι αυτά τα τσακάλια, ο Πόλσον, ο Σόρος και τα άλλα γκόλντεν μπόις οι «κερδοσκόποι» που πυροβολεί ο κ. Γιώργος Παπανδρέου το πρωί και τους κάνει το τραπέζι το βράδυ (με το αίμα της χώρας).
Μπα! «Αυτό θα πει ελεύθερη αγορά!» καθώς λέει ο κ. Λόιντ Μπλανκφάιν, πρόεδρος της Goldman Sachs.
Σωστός ο Ληστής!
Κι ακόμα πιο σωστός όταν απαιτεί από τις κυβερνήσεις να δουλεύουν για τις τράπεζες. Ανήσυχος ο κ. Πολ Κρούγκμαν διαπιστώνει (όπως γράφει στα «ΝΕΑ» ο εκλεκτός συνάδελφος κ. Ρούσσος Βρανάς) ότι «δεν πρέπει να έχουμε τόσο μεγάλες τράπεζες, επειδή συχνά αυτές υπαγορεύουν τους νόμους».
Επικίνδυνο; Οργουελικό; Οχι! έτσι δουλεύει το σύστημα.
Από την κρίση του 2008 οι έξι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες έγιναν ακόμη μεγαλύτερες. Σήμερα διαθέτουν συνολικό ενεργητικό που αντιστοιχεί στο 60% του ακαθάριστου εγχωρίου προϊόντος της χώρας!!!
Ολιγαρχία; που μπορεί να εξαγοράζει απ' το Κογκρέσο όσους θέλει, όποτε θέλει; Περίπου 4 δισ. δολάρια έχει ποντάρει ο κ. Πόλσον στη χρεωκοπία της Ελλάδας. Να χάσει τα λεφτά του ο άνθρωπος;
Για αυτό υπάρχουν οι κυβερνήσεις, για αυτό νομοθετούν τα Κοινοβούλια. Είναι λογικό να 'χουμε 30% ανεργία των νέων στην Ελλάδα, αλλά να χάσει τα λεφτά του ο Πόλσον; Παράλογο! και να φταίμε εμείς; φρικτόν.
«Αποπληξία κινδυνεύει να πάθει όποιος διαβάσει στο "Φόρτσιουν" τη λίστα των περιβόητων 500 μεγαλύτερων επιχειρήσεων στις ΗΠΑ» γράφει στο «Εθνος» ο εκλεκτός συνάδελφος κ. Γιώργος Δελαστίκ. Παρ' ότι λόγω της κρίσης οι 500 αυτοί γίγαντες σημείωσαν έναντι του 2008 συνολική πτώση πωλήσεων κατά 8,7% (τη μεγαλύτερη εδώ και 30 χρόνια), τα κέρδη τους μέσα στο 2009 αυξήθηκαν κατά... 335%!!! Τα μεγαλύτερα εδώ και 60 χρόνια! Κέρδη αστρονομικά. Πώς;
Με την περίφημη «μείωση του κόστους εργασίας», δηλαδή την απόλυση, πάντα απ' αυτά τα 500 θηρία, 821.000 εργαζομένων!
Πώς είπατε;
Πάντως ο κ. Αλεξάντερ Ντιμπέλιους, επικεφαλής της Goldman Sachs στη Γερμανία, είπε ότι «Οι τράπεζες δεν έχουν καμία υποχρέωση να προωθούν το δημόσιο καλό».
Κυνικό; Καθόλου! Τι νομίζετε ότι είναι ο καπιταλισμός; κατηχητικό; Οχι, βεβαίως. Το κατηχητικό είναι για να λέει ότι ο καπιταλισμός είναι καλός (εκτός απ' τον κακό) και οι κυβερνήσεις υπάρχουν
για να σου λένε ότι ο δρόμος γιά να πας στο διάολο είναι μονόδρομος!..

ΣΤΑΘΗΣ Σ. 27.IV.2010 stathis@enet.gr
Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου