Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Οι εκλογικές δαπάνες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την εισήγηση του Υπουργού Εσωτερικών επί του προσχεδίου νόμου για τις εκλογικές δαπάνες συνδυασμών και υποψηφίων στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, που κατατίθεται την Τετάρτη στη Βουλή.
Από τις επόμενες δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 7 Νοεμβρίου, στόχος των ρυθμίσεων που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου είναι «η ουσιαστική αναμόρφωση της διαδικασίας ελέγχου των εσόδων και των δαπανών των συνδυασμών και των υποψηφίων, που θα γίνεται με γνώμονα τις αρχές της διαφάνειας και της νομιμότητας».
Ειδικότερα προβλέπονται τα ακόλουθα:
-Η χρηματοδότηση των δαπανών συνδυασμών και υποψηφίων θα προέρχεται από φυσικά πρόσωπα και η διακίνηση των ποσών, που αναφέρονται σε έσοδα και δαπάνες, για το σύνολό τους θα γίνεται μέσω τραπεζικών λογαριασμών, σε αντίθεση με την υφιστάμενη ρύθμιση, η οποία αφορούσε μόνο το 80% των ποσών αυτών και άφηνε περιθώριο καταστρατηγήσεων .
-Καταργείται η αδιαφανής και αναχρονιστική διαδικασία άντλησης εσόδων από τη διάθεση «κουπονιών».
-Επιτρέπεται η ανάπτυξη δραστηριοτήτων πολιτικών κομμάτων, υπέρ συνδυασμών και υποψηφίων, προς τους οποίους έχουν, δημόσια εκφράσει την υποστήριξή τους, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι οι δραστηριότητες αυτές δεν συνιστούν άμεση ή έμμεση χρηματοδότησή τους.
-Με εξαίρεση, μόνο, για τους επικεφαλής των συνδυασμών και τους άμεσα αιρετούς αντιπεριφερειάρχες, οριοθετείται ο αριθμός των επιτρεπτών εμφανίσεων των υποψηφίων σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής, περιφερειακής ή τοπικής εμβέλειας.
- Καθίσταται υποχρεωτικός ο ορισμός διαχειριστή των οικονομικών των συνδυασμών, προκειμένου για τις περιφερειακές εκλογές, καθώς και για τις δημοτικές εκλογές, εφόσον, όμως, διενεργούνται σε δήμους με πληθυσμό μεγαλύτερο των δέκα χιλιάδων κατοίκων.
-Τα βιβλία εσόδων και δαπανών των συνδυασμών και των υποψηφίων θεωρούνται, πλέον, από τον Δ/ντή της οικείας Δ.Ο.Υ. -- Στις αναλυτικές καταστάσεις εσόδων και δαπανών των συνδυασμών και των υποψηφίων μνημονεύονται, υποχρεωτικά, ως αποδεικτικά στοιχεία τούτων, τα σχετικά τραπεζικά παραστατικά.
- Θεσπίζεται η υποχρέωση των συνδυασμών που είναι υποψήφιοι σε περιφέρειες και σε δήμους άνω των 10.000 να αναρτούν σε κεντρική βάση δεδομένων που είναι εγκατεστημένη στο Υπουργείο Εσωτερικών, όλα τα έσοδα και τις δαπάνες τους, συμπεριλαμβανομένων και των υποψηφίων τους μνημονεύοντας τα αντίστοιχα παραστατικά.
-Η προεκλογική περίοδος περιορίζεται από την τετράμηνη χρονική διάρκεια που ίσχυε, μέχρι σήμερα, σε δίμηνη και τέλος, με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, δηλαδή δύο μήνες (αντί των 30 ημερών που ισχύει) πριν από τη διενέργεια των εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των νέων αιρετών οργάνων, αναστέλλεται κάθε διαδικασία πρόσληψης υπαλλήλων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και κάθε υπηρεσιακή μεταβολή αυτών , με εξαίρεση τη διαδικασία μετατάξεων, που προβλέπεται στο πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ».
http://www.ota.gr/article/43493.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου