Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Αντιπαράθεση στη Βουλή για τον "Καλλικράτη"
Με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση να δηλώνει αμετακίνητος για αλλαγές στο χωροταξικό και να απορρίπτει σειρά αιτημάτων βουλευτών που αφορούσαν εξαιρέσεις δήμων, συνεχίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τον "Καλλικράτη".
Τη συζήτηση "χρωμάτισε" και η αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Εσωτερικών και τον Πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο,με αφορμή την παράκληση του να παραμείνει αυτόνομος ο δήμος Μακεδνών στη Καστοριά.
«Για να καταλήξεις στην ανάπτυξη δεν αρκεί μόνο ο πολιτικός και ο γεωφυσικός χάρτης. Πρέπει να έχεις δίπλα τους και τον ιστορικό και τον πολιτιστικό χάρτη κάθε περιοχής»,ανέφερε ο κ.Πετσάλνικος και πρόσθεσε:
«Δεν σχεδιάζουμε κάτι για τα επόμενα 10 χρόνια,ούτε για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά για την αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας για αρκετές δεκαετίες. Η χώρα περιμένει πολλά από την επιτυχία εφαρμογής του Καλλικράτη».
«Δύναμη είναι να ακούς και να ανταποκρίνεσαι σε λογικές σωστές και να διορθώνεις τα μικρολάθη σου. Γιατί έτσι διασφαλίζεις την αναπτυξιακή πορεία και πάνω από όλα διασφαλίζεις τη στήριξη όλων των πολιτών αλλά και την συμμετοχή τους σε αυτό το μεγάλο εγχείρημα», κατέληξε ο πρόεδρος της Βουλής.
Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών που απέρριψε τη πρόταση, λέγοντας ότι τα κριτήρια της χωροθέτησης είναι καθαρά αναπτυξιακά και πρόσθεσε ότι ούτε η Καστοριά μπορεί να λειτουργήσει έξω από τη λογική του "Καλλικράτη" και της χώρας.
«Πρέπει να το σεβαστούμε αυτό και όχι να ζητάμε εξαιρέσεις. Δεν μπορούμε να διασπάσουμε τον κανόνα και φαντάζομαι ότι ούτε ο πρόεδρος της Βουλής εννοούσε κάτι τέτοιο. Εμείς επιμένουμε. Σε συνθήκες "Καλλικράτη", σε συνθήκες νέας εποχής, δεν μπορούν να επιβιώσουν δήμοι κάτω από 10.000 κατοίκους. Δύναμη είναι πράγματι να ακούς. Αλλά αυτό μας αφορά όλους και όλοι οφείλουμε να ακούμε και τους άλλους»,αντέτεινε ο κ Ραγκούσης.
«Μαγκιά είναι να ακούς την κοινωνία και όχι τους τεχνοκράτες», ήταν το σχόλιο του, στους δημοσιογράφους, του Φ. Πετσάλνικου.
Βουλή - Συζήτηση "Καλλικράτη"
Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι κομμάτων
Σε επίπεδο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων συνεχίστηκε η «μάχη» του Καλλικράτη στη Βουλή, με τον Π. Ευθυμίου (ΠΑΣΟΚ) να απορρίπτει τις εγκλήσεις της Αντιπολίτευσης, λέγοντας πως μέσα σε επτά μήνες αυτή η κυβέρνηση έλαβε γενναία, αποφασιστικά, ολοκληρωμένα μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι παθολογίες του ελληνικού κράτους, και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων να τοποθετούνται αρνητικά απέναντι στο νομοσχέδιο, με κύρια επιχειρήματα ότι αποτελεί προϊόν «διαβούλευσης» εντός του ΠΑΣΟΚ, είναι πρόχειρο και άκαιρο.
«Ο χειρότερος σύμβουλος στην πολιτική είναι να είσαι κληρονόμος απραξίας και αυτουργός της άρνησης. Αυτό που νιώθει κανείς ακούγοντας τη Νέα Δημοκρατία ως κριτική στο ΠΑΣΟΚ και στον πρωθυπουργό, είναι η απέραντη ένδεια πραγματικής πολιτικής, πάνω στην οποία θα οικοδομηθεί η κριτική», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Π. Ευθυμίου απαντώντας στον Κ. Τζαβάρα.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κατηγόρησε προηγουμένως την κυβέρνηση ότι με το σχέδιο «Καλλικράτης» προσπαθεί να πετύχει αφενός κομματικό όφελος στις προσεχείς δημοτικές εκλογές, αφετέρου να διαμορφώσει μεγάλους δήμους, ώστε να αποτελέσουν τη βάση των νέων εκλογικών περιφερειών, επί των οποίων θα στηρίξει οπωσδήποτε τα μετέπειτα βήματά του.
«Είναι πολύ απλοϊκός ο τρόπος που σκέπτεστε και μάλιστα τόσο χονδροειδώς απλοϊκός που δεν μπορείτε να το κρύψετε κάτω από ηχηρές λέξεις» ανέφερε. Πρόσθεσε ότι ενώ ο «Καλλικράτης» ετυμολογικά σημαίνει «καλό κράτος», στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό δεν το είδαμε όσον αφορά τουλάχιστον τις υποχρεώσεις που έχει απέναντι στη διατήρηση και στη διασφάλιση της οικονομικής και της διοικητικής αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
«Υπάρχει κρίσιμη διαφορά, που μεταθέτει τη μία παράταξη στον άγονο λόγο γιατί αντιπροσωπεύει το ιστορικό κενό στην πράξη και σήμερα ταυτίζεται με την άρνηση και την άλλη παράταξη, το ΠΑ.ΣΟ.Κ, της οποίας ο πρωθυπουργός είναι εδώ όχι για να εκφωνεί λόγους, αλλά για να εμπεδώνει το έργο της κυβέρνησής του» αντέτεινε ο κ. Ευθυμίου.
«Όλα τα έχει η Μαριωρή, ο φερετζές της έλειπε» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Αστέριος Ροντούλης για να υποστηρίξει ότι «το επιχείρημα αυτό περί του άκαιρου της όλης ενέργειας για την κομματική πολιτική του ΠΑΣΟΚ δεν είναι καθόλου άκαιρο, διότι ο Καλλικράτης είναι μια ψηφίδα στο παζλ των κινήσεων που κάνει προκειμένου να επανιδρύσει όχι το ελληνικό κράτος, αλλά το πασοκικό κράτος».
«Εδώ είναι το μυστικό της κομματικής κοπτοραπτικής του ΠΑΣΟΚ» είπε και διερωτήθηκε «γιατί νομίζετε ότι δημιουργήθηκαν κάποιοι δήμοι τέρατα, κάποιοι δήμοι Φρανκενστάιν;». Έθεσε ακόμη ζήτημα «μη αντιστοίχισης πόρων και αρμοδιοτήτων της ΤΑ», θέμα άμβλυνσης της «τοπικότητας» των κοινωνιών λόγω των μεγάλων δήμων και είπε ότι θα δημιουργηθούν στην ελληνική ύπαιθρο χώρα μικρές Αθήνες με αποτέλεσμα να ερημώσουν τα μικρά χωριά της ελληνικής υπαίθρου και να χτυπηθεί ο αγροτικός πληθυσμός της χώρας.
Δεν εξυπηρετεί τους στόχους της διοικητικής μεταρρύθμισης, της ανάπτυξης, της προστασίας του περιβάλλοντος και της εξυπηρέτησης των πολιτών το νομοσχέδιο, εκτίμησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φ. Κουβέλης διότι - αιτιολόγησε - παραμένει το υδροκέφαλο κράτος και οι μεταβιβαζόμενες αρμοδιότητες από το κεντρικό κράτος προς την ΤΑ είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Ως μείζονα θέματα έθεσε την έλλειψη πόρων για να στηριχθεί η ΤΑ, και το χωροταξικό. Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι ελαστικοποίησε το πληθυσμιακό κριτήριο για να εξυπηρετήσει κομματικές ιδιοτέλειες και τα κριτήρια της ορεινότητας και της ιστορικότητας.
«Λυπάμαι, αλλά ένα τέτοιο σημαντικό ζήτημα, όπως η διοικητική μεταρρύθμιση, οδηγείται στην ασφυξία των σκοπιμοτήτων, των μεροληψιών, αλλά και των πολιτικών ιδιοτελειών. Και λυπάμαι για το λόγο ότι η χώρα δεν έχει περιθώρια άλλης αναμονής» ανέφερε.
«Υπάρχουν απόλυτα κριτήρια, τα οποία τηρήσαμε κατά γράμμα», αντέτεινε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γ. Ντόλιος αιτιολογώντας ότι σε σχέση με το πληθυσμιακό δεν μπορούσε να γίνει μία εξαίρεση (όπως το Ελληνικό, που επικαλέστηκε ο κ. Κουβέλης).
Αναφορικά με την ορεινότητα, είπε πως κάποιοι ορεινοί δήμοι έχουν μία πολύ καλή επικοινωνία με αστικά κέντρα κοντινά και σε αυτές τις περιπτώσεις, κρίθηκε ότι δεν είναι απαραίτητο να γίνουν δήμοι. Δήμοι δε που είναι ορεινοί, δεν χρειαζόταν το κριτήριο της ορεινότητας για να κρατηθούν ως δήμοι.
«Υπάρχουν εστίες έντασης, οι οποίες δημιουργήθηκαν και έχουν βάση οι επιχειρηματολογίες των ανθρώπων που στεναχωριούνται, αντιδρούν και αντιπαρατίθενται. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, η πολιτική ηγεσία είναι υποχρεωμένη να αναλάβει την ευθύνη και να πάρει μία απόφαση. Να είστε βέβαιοι ότι κι αν ακόμη είχαμε πάρει την άλλη άποψη, θα είχαμε το πρόβλημα το ίδιο με διαφορετικούς πρωταγωνιστές» σημείωσε ο κ. Ντόλιος.
Αρνούμενος, τέλος, τις κατηγορίες περί κομματικής προσέγγισης στη διαμόρφωση των χαρτών ανέφερε ότι «εάν η κυβέρνηση κατηγορείται για κάτι από τη συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών του ΠΑΣΟΚ είναι ότι επιχειρήσαμε να διαμορφώσουμε ένα χάρτη, χωρίς να λάβουμε υπόψη κομματικά κριτήρια».
ΑΠΕ - 27 Μαϊου 2010 (09:05 UTC+2)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου