Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Νόμος του κράτους πλέον ο «Καλλικράτης»
Το τέλος Ιουνίου προσδιόρισε χθες ο υπουργός Εσωτερικών ως ορόσημο για τη λήψη απόφασης αναφορικά με το εκλογικό σύστημα που θα ισχύσει στις προσεχείς εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ειδικότερα, κλείνοντας την πολυήμερη συζήτηση του νομοσχεδίου «Καλλικράτης» χθες στη Βουλή και υπό το βάρος των δεκάδων ενστάσεων που εξέφρασαν βουλευτές από όλα τα κόμματα –και από το ΠΑΣΟΚ–, ο κ. Γ. Ραγκούσης τόνισε: «Η κυβέρνηση, καταδεικνύοντας την ειλικρινή της βούληση να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συναντίληψη και συναπόφαση για ένα τόσο μεγάλο ζήτημα όπως είναι ο τρόπος εκλογής των δημάρχων, θα ανοίξει τη συζήτηση με όλα τα κόμματα το αμέσως προσεχές διάστημα ώστε έως το τέλος του επόμενου μήνα να ληφθεί απόφαση για το σύστημα με το οποίο είτε θα διεξάγονται παγίως είτε και μεταβατικά οι πρώτες εκλογές στον νέο αυτοδιοικητικό χάρτη».
Επιμέρους αλλαγές
Ως γνωστόν, η αρχική πρόταση της κυβέρνησης, να απαιτείται το 50% συν ένα για την εκλογή δημοτικών αρχών, προκάλεσε σειρά αντιδράσεων, με τη Ν.Δ. να επιμένει στο «δικό της» σύστημα, που προέβλεπε 42%, και τα άλλα μικρότερα κόμματα να καταθέτουν εναλλακτικές ιδέες. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο κ. Ραγκούσης παρουσίασε και μια μικρή σειρά άλλων επιμέρους αλλαγών επί του νομοσχεδίου, που όπως ανέφερε αποφασίστηκε κατόπιν σχετικών παρατηρήσεων των βουλευτών.
Το σκηνικό εντός του οποίου διεξήχθη χθες η συζήτηση των περισσοτέρων από 250 άρθρων του «Καλλικράτη», πέραν δηλαδή του πρώτου που αφορά το χωροταξικό, ήταν τελείως διαφορετικό σε σχέση με τις προηγούμενες τέσσερις συνεδριάσεις: Παρόντες και με βούληση να τοποθετηθούν ήταν μόλις 30 (το 1/10 δηλαδή επί του συνόλου) βουλευτές, ενώ η τελική ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε από ακόμα λιγότερους. Τέλος, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, το σύνολο των νέων αρμοδιοτήτων που μεταφέρονται από τον δεύτερο βαθμό (καταργούμενες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις) στους δήμους θα καλυφθεί ως εξής: «Ο πρώτος βαθμός θα αντλεί τα έσοδά του με 20% ως ποσοστό του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, με 12% του ΦΠΑ καθώς και με το 50% του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας».
Του Γιωργου Σ. Μπουρδαρα
Hμερομηνία δημοσίευσης: 29-05-10 http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_29/05/2010_402717

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου