Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

      200.000 εργαζόμενοι με τον φόβο
των μετατάξεων και τον τρόμο των απολύσεων
Ο«Καλλικράτης» είναι πλέον νόμος του κράτους και περίπου 200.000 εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση βρίσκονται σε αναστάτωση καθώς πρέπει να αντιμετωπίσουν τον «σκόπελο» των αναγκαστικών μετατάξεων που αποτελούν βεβαιότητα καθώς ήδη έχουν ανακοινωθεί, αλλά και την απειλή των απολύσεων που υφίστανται ως ενδεχόμενο ιδιαίτερα με τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις υπηρεσιών.
Σίγουρο πάντως είναι ότι ο «Καλλικράτης» θα φέρει μετατάξεις και μάλιστα αμέσως, που θα πει ότι μέσα στο καλοκαίρι θα αρχίσει και θα ολοκληρωθεί ένας πρώτος κύκλος εθελοντικών μετατάξεων των δημοτικών υπαλλήλων των οποίων οι θέσεις θα καταργηθούν με τον έναν ή άλλο τρόπο (νομαρχιακοί υπάλληλοι, υπάλληλοι καταργημένων ή συγχωνευμένων δημοτικών επιχειρήσεων).
Υποχρεωτικές
Από το φθινόπωρο, αν δεν έχουν αποδώσει οι εθελοντικές μετατάξεις, θα αρχίσουν οι υποχρεωτικές. Από το υπουργείο Εσωτερικών διά στόματος Ραγκούση έχει ειπωθεί ότι ο Σεπτέμβρης θα σημάνει την αρχή των υποχρεωτικών μετατάξεων.
Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση αισθάνονται ανασφάλεια, όχι μόνο λόγω των υποχρεωτικών μετατάξεων, αλλά κυρίως λόγω των απολύσεων που φοβούνται ότι θα υπάρξουν και μάλιστα όχι μόνο στις τάξεις των συμβασιούχων.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος υπογραμμίζει ότι:
«Η επιτυχία του "Καλλικράτη" θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό στη συμμετοχή και σύμπραξη του συνόλου των εργαζομένων και την αξιοποίησή τους. Η υπηρεσιακή ανασφάλεια που καλλιεργείται στο προσωπικό των ΟΤΑ, τονίζει ο κ. Μπαλασόπουλος, λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και της εμπλοκής της διοικητικής μεταρρύθμισης στο πρόγραμμα σταθερότητας με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της τοπικής αυτοδιοίκησης, την κατάργηση των υπηρεσιών και την απόλυση του προσωπικού, όχι μόνο δεν θα βοηθήσουν στην επιτυχία της διοικητικής μεταρρύθμισης, αλλά θα αποτελέσει αιτία συγκρούσεων για όλους τους εργαζομένους».
Η κριτική των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση για τον «Καλλικράτη» επικεντρώνεται κυρίως στα εξής:
- Μεταβιβάζονται οι αρμοδιότητες στους νέους ΟΤΑ χωρίς ακόμα να έχει γίνει ακριβής κοστολόγηση αυτών των αρμοδιοτήτων που μεταφέρονται.
- Εκατοντάδες είναι οι εργαζόμενοι στους δήμους που υποβάλλουν αιτήσεις συνταξιοδότησης, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια να απογυμνωθούν οι νέοι ΟΤΑ από έμπειρο προσωπικό και να είναι δυσχερής αν όχι αδύνατη η εφαρμογή του «Καλλικράτη».
- Σημαντικά θα είναι τα προβλήματα με τις αναγκαστικές μετατάξεις που θα επιβάλουν ριζικές αλλαγές στην προσωπική και οικογενειακή ζωή των υπαλλήλων οι οποίοι θα κληθούν ίσως να υπηρετήσουν σε φορείς διανύοντας συχνά μεγάλες αποστάσεις καθημερινά με επιπτώσεις και στην εργασία τους.
Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 31 Μαΐου 2010 - ΕΛ.ΔΕΛ.
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=167947

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου