Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Σε έξαρση  οι διατροφικές διαταραχές




Ανησυχητική έκταση έχει λάβει τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας το πρόβλημα των διατροφικών διαταραχών. Αυτό τουλαχιστον υποστηριξε η Διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών (ΕΚΔΔ) κ. Μαρία Τσιάκα σε συνέντευξη τύπου που παραχωρησε την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου με αφορμή τη διοργάνωση της «1ης Πανελλήνιας Ημερίδας για την Οικογένεια και τις Διατροφικές Διαταραχές», η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Μαρτίου, στο αμφιθέατρο της Γερμανικής Σχολή Αθηνών (DSA) στο Μαρούσι.
«Αποτελούν, ειπε η κ. Μαρία Τσιάκα, μια σοβαρότατη πάθηση, η οποία εμφανίζεται κυρίως στην περίοδο της εφηβείας. Η σοβαρότερη μορφή της είναι η νευρική ανορεξία, που είναι και η ψυχική νόσος με το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας (20%). Με βάση έγκυρες επιδημιολογικές έρευνες, στην Ελλάδα νοσεί τη στιγμή αυτή το 6% του πληθυσμού (1% από νευρική ανορεξία και 5% από νευρική βουλιμία) ενώ ένα επιπλέον 7%, φέρει μερικώς κάποια χαρακτηριστικά συμπτώματα και από τις δύο νόσους, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό ποσοστό των πασχόντων σε περίπου 13%. Σε πραγματικούς αριθμούς, παραπάνω από ένα εκατομμύριο έφηβοι και νεαροί ενήλικες πάσχουν από κάποια μορφή διατροφικής διαταραχής, γεγονός που σημαίνει ότι δύο εκατομμύρια οικογένειες βρίσκονται αντιμέτωπες με το πρόβλημα αυτό. Δυστυχώς στη χώρα μας, σημειωσε, η ενημέρωση είναι ελλιπής, τόνισε μεταξύ άλλων» η, ,
Η Διευθύντρια του ΕΚΔΔ ανέφερε επίσης πως έχουν εδραιωθεί λάθος αντιλήψεις και μύθοι γύρω από το θέμα αυτό. «Οι οικογένειες, οι φίλοι και γενικότερα ο κοινωνικός περίγυρος των ατόμων που πάσχουν, τονισε, αδυνατούν να τα βοηθήσουν ουσιαστικά. Προσθεσε δε, πως η έλλειψη εξειδικευμένων θεραπευτών/θεραπευτικών μονάδων και ο κοινωνικός στιγματισμός, οδηγούν τα άτομα που υποφέρουν σε αδιέξοδο. Οι βασικές κατηγορίες διατροφικών διαταραχών είναι η νευρική ανορεξία, η νευρική βουλιμία και η αδηφαγική διαταραχή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου